JANSSEN VENEZUELA TEGEN PIRATEN

OMZET GROEIT.

Venezuela zit in crisis, maar de lokale vestiging van Janssen Pharmaceutica doet het uitstekend. Volgens Janssen-manager Osvaldo Blank is dat aan twee dingen te danken : een uitstekend product en goed opgeleid personeel.

Blank : “Janssen is al twintig jaar in Venezuela, drie jaar onder eigen naam, daarvoor werden de Belgen vertegenwoordigd door een lokale groep, Vargas. Qua management hangen we af van het moederbedrijf Johnson & Johnson, maar over het productengamma heeft Beerse het laatste woord. We hebben hier de hele lijn van Janssen Pharmaceutica, die rechtstreeks uit België wordt geïmporteerd met uitzondering van veterinaire producten die hier worden geproduceerd. In de toekomst gaan we ook geneesmiddelen importeren uit Mexico, wat wegens de handelsovereenkomsten goedkoper is. Dan zal ook de productie van geneesmiddelen in Latijns-Amerika gecentraliseerd worden in drie fabrieken (Mexico, Brazilië en Argentinië).”

Janssen kent in Venezuela enkele specifieke problemen die op de omzet wegen : de uitzonderlijke inflatie, de privé sociale zekerheid (geneesmiddelen worden niet terugbetaald, openbare hospitalen zijn gesloten door geldgebrek) en piraterij.

Daarentegen heeft Janssen Venezuela succes met een aantal nieuwe producten zoals bijvoorbeeld Sporanox (een geneesmiddel tegen schimmels), Risperdal (voor de behandeling van schizofrenie) en Durogesic (een pleister voor chronische pijn bij kankerpatiënten). “Dit jaar hebben we 11 % meer omzet dan voorzien, de laatste zeven jaar is die van 800.000 tot 12 miljoen dollar gestegen.”

Zonder de piraterij zou dat nog drie miljoen dollar meer zijn, schat Osvaldo Blank. “Hier bestaat geen ernstige wet die de patenten beschermt,” legt hij uit. “Maar dat is natuurlijk een probleem waar ook onze concurrenten mee te maken hebben. Wat ons onderscheidt van andere internationale farmaceutische firma’s in Venezuela is ons goed resultaat bij het registreren. Janssen Pharmaceutica heeft hier het record van het aantal geregistreerde producten op korte termijn. Normaal gezien duurt het drie tot vijf jaar om een geneesmiddel geregistreerd te krijgen, wij krijgen het binnen één of twee jaar voor mekaar. Dat hebben we voornamelijk te danken aan een werknemer die vroeger binnen het ministerie werkte en alle wegen goed kent van de bureaucratie : hij weet perfect wat er in elk dossier moet staan, zodat die zelden of niet worden teruggestuurd voor aanvullingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content