“Ja, er zijn nog afvloeiingen noodzakelijk”

Terwijl zijn generatiegenoten steeds vaker de rust opzoeken, draait de werkmotor bij Michel Beke (59), de topman van Atradius België en Luxemburg, op volle toeren. “Ik voel me nog jong en heb absoluut geen zin om aan mijn pensioen te denken.”

Ik wil me even verontschuldigen voor mijn Nederlandse taal,” klinkt het aan de andere kant van de lijn. Daarna volgt een perfecte conversatie in de taal van Vondel. Kredietverzekeraar Atradius België is een samensmelting van het vroegere Nederlandse NCM en het Duitse Gerling. Michel Beke is al sinds 2001 country manager, maar recent is hij als directeur de absolute nummer één in Namen.

“Mijn aanstelling als country manager gebeurde twee dagen na de aanslag op de Twin Towers, op 11 september 2001. Turbulente tijden waren het en het is turbulent gebleven,” aldus Beke. Zijn eerste job als country manager bestond erin NCM en Gerling in België te laten samenvloeien en als één geheel aan de markt te presenteren. De IT en de juridische kanten van de fusie werden hem tijdens dit proces niet bespaard.

Beke, die vóór hij in 1999 naar Gerling overstapte verschillende afdelingen bij Xerox doorliep, vindt dat de tijd is aangebroken om de klanten en het personeel op de eerste plaats te zetten. “De jongste jaren waren lastig voor de mensen. Ik vind dat we nu weer aan de samenhorigheid onder het personeel moeten werken.” Toch staan er nog jobs op de tocht bij Atradius, ook in België. “Afvloeiingen zijn inderdaad nog noodzakelijk, maar de meeste ontslagen gebeuren nu op vrijwillige basis.”

Beke somt zijn aandachtspunten op: de cijfers, de klanten, de groei van het bedrijf, het personeel en de harmonisatie van de producten. Zijn grote baas in Nederland is een Belg. Maakt dit het leven voor Beke wat gemakkelijker? “Natuurlijk heb je een wat vlotter contact. Maar Wilfried Verstraete is een heel objectieve man. Dus, op faveurkes moeten we niet rekenen.”

Misschien moet Beke dan maar eens zijn militaire discipline bovenhalen als Verstaete niet wil luisteren. Op Bekes CV prijkt immers de titel ‘Hoger reserveofficier in de Belgische Marine met de rang van fregatkapitein’ (zie ook blz. 51). “Je kan dus ook al raden wat mijn passie is,” voegt Beke eraan toe. “Zeilen natuurlijk.”

Michel Beke (59).

Is: directeur Atradius België

en Luxemburg.

Vrije Tijd: zeilen.

A.G.

A.G.

Michel Beke wil de volgende jaren werken aan de cijfers, de klanten, de groei van het bedrijf, het personeel en de harmonisatie van de producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content