J’aime Leterme, moi non plus

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Bijna zes op de tien deelnemers aan de Trends CEO-Poll verwacht dat Yves Leterme (CD&V) de nieuwe premier van België wordt. Maar om de harten van de Franstaligen te winnen, heeft de christendemocraat nog véél werk.

Johan Vande Lanotte (SP.A) zal niét de volgende premier van België worden. Met de CEO-Poll als graadmeter slaagt hij er zelfs niet in zich als outsider te mengen in de aangekondigde tweestrijd tussen Guy Verhofstadt (Open VLD) en Yves Leterme (CD&V). Hij moet zelfs Didier Reynders (MR) en Louis Michel (MR), die doorgaans niet eens tot de kandidaat-premiers worden gerekend, laten voorgaan. Ruim 25 % acht hem een potentiële eerste minister, nog geen 5 % vindt hem de beste keuze. Twee lichtpuntjes: als de socialisten de premier mogen leveren, krijgt de Oostendenaar de voorkeur op Elio Di Rupo, en er zijn iets meer mensen die hem verwachten als premier dan er zijn die hem de beste keuze vinden.

Ook de goede score van Europees commissaris Louis Michel is opvallend. Hoewel er iets meer respondenten zijn die in Reynders een potentiële premier zien (28,2 % versus 30,4 %), haalt Michel het afgetekend van de huidige MR-baas wanneer het erom gaat wie de beste premier zou zijn. Beide Waalse liberalen blijven wel op respectvolle afstand van het duo Leterme-Verhofstadt, met de christendemocraat die nét iets beter scoort dan zijn opponent, zowel op de vraag of hij premier zou kunnen zijn (64,8 % vs. 52,7 %), of hij de beste is (27,6 % vs. 26,2 %), als op de vraag of hij de grootste kans maakt (58,3 % vs. 22,3 %).

Ruim baan dus voor Yves Leterme? Niet bepaald. Iets meer dan een kwart vindt hem de beste keuze als premier, nipt voor Verhofstadt. Maar het christendemocratische kopstuk haalt zijn stemmen bijna uitsluitend in Vlaanderen: de Franstaligen zetten hem op dezelfde hoogte als Elio Di Rupo, ver achter het liberale trio Verhofstadt-Michel-Reynders, en zelfs achter Vande Lanotte. En op de vraag wie premier zou kunnen worden, blijkt de Gentse Open VLD’er de enige die aan beide zijden van de taalgrens door een meerderheid aanvaardbaar wordt gevonden.

Kan Verhofstadt dan toch nog de vruchten plukken van de aantrekkende economie? Op alle economische parameters – conjunctuur, omzet, tewerkstelling, investeringen en export – zijn de verwachtingen van onze respondenten positiever dan drie maanden geleden. Op het vlak van omzet, tewerkstelling en export worden zelfs nieuwe hoogterecords gevestigd. Maar dat vertaalt zich niet in een stijgend respect voor de prestaties van de paarse regering. Die tevredenheid blijft op hetzelfde peil als drie maanden geleden, met 31,2 procentpunt mensen méér die het beleid van de ploeg-Verhofstadt slechter beoordelen dan beter in vergelijking met een half jaar geleden.

Alle macht aan de financiers?

Heeft onze CEO-Poll zijn beste tijd gehad? Bijna vier op de tien van onze geënquêteerden vindt dat financiers (bankiers, hefboomfondsen, durfkapitalisten en pensioenfondsen) steeds meer de economische macht overnemen van ondernemers. Ten zuiden van de taalgrens stijgt dat percentage zelfs tot bijna de helft. In kmo-land Vlaanderen blijft bijna een kwart ervan overtuigd dat de ondernemers de belangrijkste actoren in het economisch bestel zullen blijven.

Toch blijken de Vlamingen gemiddeld iets meer vertrouwen te hebben in de verschillende categorieën financiële actoren dan de Franstaligen. Het meeste vertrouwen hebben onze respondenten in de handelswijze van pensioenfondsen, met één uitzondering: de CEO’s en Voka-leden vinden de banken net iets betrouwbaarder. Veruit het minst populair zijn de hefboomfondsen: nog geen vier op de tien respondenten vindt hun werkwijze vertrouwenwekkend.

Luc Huysmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content