IT PARTNERS

Het durfkapitaalfonds IT Partners van het Leuvense onderzoekslabo Imec rondt momenteel zijn eerste investeringsdossier af. Het treedt op als lead investor in een particuliere plaatsing van 10 miljoen dollar (zo’n 380 miljoen frank) voor de inplanting van een gloednieuw verpakkingsbedrijf voor halfgeleiders in Zaventem. De firma zal – onder de naam Custom Silicon Configuration Services ( CS2) – toeleveren aan Europese chipproducenten zoals Alcatel, Philips, SGS Thomson of Siemens. Ook Amerikaanse of Aziatische wafer-fabrikanten met een OEM-partnership ( Original Equipment Manufacturer) in Europa zijn de doelgroep.

Stefan Nicolay, investeringsmanager bij IT Partners: “We schrijven met het fonds in op de helft van de 10 miljoen dollar. De andere helft wordt gesyndiceerd onder diverse institutionele partijen. Mogelijk is ook de Gimv van de partij.”

CEO van CS2 wordt Steve Lerner, een Amerikaan met een vijftien jaar lange staat van dienst in de chipindustrie (onder meer bij General Instruments, Boeing Aerospace en Hewlett-Packard). “Over negen tot twaalf maanden zijn we operationeel. Ik vermoed dat CS2 dan zo’n 32 à 40 werknemers zal tellen,” zegt Lerner. Een omzet van 25 miljoen dollar – zo’n 1 miljard frank – acht hij al haalbaar in het tweede operationele jaar. Steve Lerner: “De chipindustrie groeit zo snel dat we binnen twee tot drie jaar kunnen uitgroeien tot een marktspeler met een omzet van 45 miljoen dollar ( nvdr – 1,7 miljard frank) en een bestand van een 100-tal werknemers.”

Met CS2 maakt Imec ook kans om zijn langverwachte chipfabriek binnen te halen. Het onderzoekslabo van professor Roger Van Overstraeten ijvert al jaren voor zo’n dossier. “Er lopen concrete gesprekken voor de inplanting van een nieuwe chipfabriek in Vlaanderen,” laat Robert Mertens weten. Mertens is vice-president materials and packaging bij Imec en tweede man na algemeen directeur Van Overstraeten. “Op korte termijn kan in dit dossier al een beslissing worden verwacht. Het is nog maar een kwestie van weken.”

Nota bene: in vorige studies berekende Imec dat de rechtstreekse impact op de tewerkstelling van zo’n IC-fabriek in de regio 1000 tot 1500 werknemers kan bedragen. Indirect zou de tewerkstelling zelfs stijgen met een factor 2,5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content