Is palladium een verdiende achterblijver?

De edelmetalen doen het dit jaar allesbehalve slecht met respectievelijk een rendement van 21 en 26 % voor goud en zilver. Ook platina noteert ruim 10 % hoger dan bij de start van 2016. Palladium vergaat het heel wat minder goed. Het zustermetaal van platina verloor vorig jaar al 30 % en blijft dit jaar opnieuw achter. Tijdens de vier eerste maanden van dit jaar hield palladium nog min of meer gelijke tred met platina, maar mei was een barslechte maand met een verlies van 13 %. Daarmee noteert palladium tegen 540 USD per troy ounce opnieuw iets onder het niveau van begin dit jaar (560 USD).

De mondiale markt voor palladium was, net als die voor platina, de voorbije jaren in deficit. Maar het is intussen duidelijk dat zelfs een jarenlang aanbodtekort geen garantie vormt op hogere prijzen. Dat is het gevolg van de nog altijd hoge bovengrondse voorraden. Bij palladium is de omvang ervan moeilijk in te schatten, omdat een deel door de Russische overheid wordt aangehouden en er geen cijfers over worden gecommuniceerd. Rusland is, samen met Zuid-Afrika, de grootste aanbieder van palladium.

Palladium kent, net zoals platina, in hoofdzaak industriële toepassingen. Bij palladium wordt zelfs bijna 80 % gebruikt voor katalysatoren in de transportsector. In het geval van platina is dat maar iets meer dan 40 %. Het saldo wordt ingevuld door andere industriële toepassingen (elektronica), juwelen en de investeringsvraag. Palladium wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten en Azië in katalysatoren voor benzinewagens. In Europa is benzine de jongste jaren terug aan een opmars bezig, ten nadele van diesel, wat voor palladium een gunstige evolutie is. De auto-industrie doet het wereldwijd ook vrij goed, zeker gezien de eerder trage groei van de wereldeconomie.

De consensusverwachting is dat de Aziatische automarkt zich dit jaar verder zal herstellen. De Chinese auto-industrie groeide vorig jaar in het traagste tempo in drie jaar (4,7%), maar voor dit jaar wordt een groei met 6 % voorspeld voor de grootste automarkt ter wereld. Het jaar werd alvast goed ingezet met een toename van 6,8 % in het eerste kwartaal. Ook in de Verenigde Staten, de tweede grootste automarkt, en in Europa blijft het aantal registraties voor nieuwe voertuigen groeien.

Dalende mijnproductie

Vorige maand vond in Londen de Platinum Week plaats. Dat is de jaarlijkse hoogmis voor alles wat met Platinum Group Metals (PGM) te maken heeft. Zowel GFMS, Metals Focus, de World Platinum Investment Council (WPIC) en de katalysatorenproducent Johnson Matthey publiceerden hun marktverwachtingen. De conclusies van de studies lagen grotendeels in lijn met elkaar, maar toch zijn er vrij significante verschillen voor de omvang van het aanbodtekort. De uiteenlopende cijfers zijn een gevolg van verschillende prognoses voor de recyclage, de vraag naar juwelen en de evolutie van de investeringsvraag. Bij palladium loopt het verwachte deficit uiteen van 843.000 troy ounce bij Johnson Matthey tot 1,35 miljoen troy ounce bij Metals Focus. De studies zijn het er wel over eens dat de mijnproductie dit jaar zal afnemen. Door de prijsdalingen van de voorbije jaren hebben de producenten hun kapitaalinvesteringen teruggeschroefd. Het aanbod palladium zal met minder dan 1 % afnemen, maar de Zuid-Afrikaanse mijnproductie zal wel bijna 5 % lager uitkomen.

Achterblijver

Palladium is een achterblijver binnen de edelmetalen en we verwachten dat verschillende structurele trends in de kaart van het metaal zullen spelen. Naast een toenemend gebruik in de autosector zullen de bovengrondse voorraden zich doorzetten. Investeren in palladium kan via hefboomproducten of trackers.

Alle grote aanbieders hebben meerdere hefboomproducten op platina in de aanbieding. De spread is echter het laagst bij Goldman Sachs Markets en bij Commerzbank.

Palladium Turbo long (laag risico)

Isin-code: DE000CN6HAP0

Munt: EUR

Financieringsniveau: 357,41

Referentieprijs: 544

Stoploss: 373

Hefboom: 2,9

Koers: 16,61/16,71

Bij deze turbo long van Commerzbank bevindt de palladiumprijs zich nog meer dan 45 % boven de stoploss. Dat niveau werd voor het laatst eind 2009 bereikt.

Palladium Turbo long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CN6HPN3

Munt: EUR

Financieringsniveau: 444,97

Referentieprijs: 544

Stoploss: 467

Hefboom: 5,6

Koers: 8,52/8,62

Bij deze turbo long van dezelfde uitgever is het verschil tussen referentieprijs en de stoploss teruggevallen naar 16 %. De stoploss bevindt zich wel nog boven het dieptepunt van eerder dit jaar. Hefboomproducten met palladium als onderliggende waarde zijn niet onderhevig aan de zogenaamde speculatietaks. Bij de trackers beperken we ons tot de grootste en meest liquide tracker, de Physical Palladium Shares van uitgever ETF Securities.

ETFS Physical Palladium Shares (PALL)

Tickersymbool: PALL

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: januari 2010

ISIN-code: US26923A1060

Prestatie sinds 1/1/2016: -5%

Rendement op 12 maanden: -27,6%

Rendement op 3 jaar : -28,3%

Gemiddeld dagvolume: 30000

Activa onder beheer: 168,1 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,6%

Deze tracker noteert al 6,5 jaar op de NYSE Arca (in USD) met als tickersymbool PALL. Dezelfde tracker heeft ook noteringen in euro (EUR) maar daarvan ligt de liquiditeit beduidend lager. De onderliggende waarde bestaat uit fysiek palladium dat wordt opgeslagen in kluizen die zich in Zürich en in Londen bevinden. Elk deelbewijs vertegenwoordigt een tiende van een troy ounce palladium maar kan niet worden ingeruild tegen fysiek metaal. Op 14 juni had PALL bijna 308.000 troy ounce palladium onder beheer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content