Irak slaat bladzijde om

Met de arrestatie van de verdreven Irakese president Saddam Hoessein komt er een einde aan de Hoessein-dynastie. Het betekent ook een belangrijk keerpunt in de aanslepende strijd in Irak. De westerse wereld haalt opgelucht adem, al vonden er meteen na de arrestatie enkele bomaanslagen plaats. De Amerikaanse president George W. Bush waarschuwde al dat het Irakese verzet nog niet helemaal gebroken is.

Op zaterdag 13 december werd Saddam Hoessein door Amerikaanse militairen gearresteerd in de buurt van Tikrit, zijn geboortestad. Hij hield zich schuil op een boerderij. De klopjacht op de voormalige Irakese president duurde bijna negen maanden. In juli kwamen de twee zonen van Hoessein, Uday en Qusay, om het leven tijdens een treffen met Amerikaanse soldaten. Voor president Bush betekent de aanhouding van Saddam een grote opsteker, omdat de kritiek op zijn Irak-politiek steeds meer aanzwol.

De reacties op de bekendmaking van de arrestatie waren erg positief. Alleen de Arabische wereld reageerde verdeeld. Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties ( VN) zei dat “de gevangenneming een verse start geeft aan het streven naar vrede en stabiliteit in Irak”. De vraag is nu waar Saddam Hoessein berecht moet worden. De Irakezen eisen het recht op om hun ex-dictator zelf en in eigen land te berechten. In Bagdad werd de oprichting van een speciaal Irakees tribunaal aangekondigd.

Ondanks de verschillende aanslagen die volgden op de bekendmaking van de arrestatie reageerden de internationale aandelenbeurzen gunstig. Op de beurs van Tokio was zelfs sprake van euforie. Wall Street en Euronext noteerden winst, maar bleven al bij al rustig, omdat er niks fundamenteels is gewijzigd. Eerder die week maakte de VS bekend dat ondernemingen uit landen die de oorlog in Irak niet steunden, geen offertes kunnen indienen voor contracten die de heropbouw van het land beogen. Er werd al verontwaardigd gereageerd op die discriminatie.

Ik heb op de vijf maanden dat ik hier zit al vaker gehoord dat we er niet uit zouden geraken. Ik blijf altijd voorzichtig. Het is een moeilijk jaar – een verkiezingsjaar – en het is een moeilijke coalitie, maar ik probeer als regeringsleider zo lang en zo goed mogelijk te besturen. En tegelijk probeer ik heel het politieke debat weer te brengen tot de essentie: de economie. Als dat op een jaar tijd gelukt is, heb ik behoorlijk gewerkt.

( Vlaams minister-president

en VLD’er Bart Somers geeft

zichzelf goede punten, in De Tijd)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content