Investeren in jeugddromen

Nathalie van Ypersele Retrouvez chaque semaine l'éditorial de Nathalie van Ypersele, rédactrice en chef de Trends-Tendances, en alternance avec Guy Legrand, directeur adjoint du magazine

Altijd al uw jeugddroom willen waarmaken? Passion Investments biedt kapitaalkrachtige beleggers die kans. Een investering levert niet alleen een financiële return op, maar bovendien een aantal originele voordelen in natura. Wat dacht u van een cursus met een sterrenkok, of de titel van ‘lecturer’ aan een prestigieuze universiteit?

Passion Investments is eigenlijk een netwerk van een twintigtal Europese universiteitsprofessoren. Zij brengen de projecten aan die geld nodig hebben. “In vele gevallen bieden die mensen de kans hun jeugddroom waar te maken”, zegt academisch coördinator en professor MBA Patrick Georges. Fortis Private Banking biedt de formule nu ook bij ons aan.

Zo was er die bedrijfsleider die van koken een passie heeft gemaakt. Hij investeerde 500.000 euro in een driesterrenrestaurant dat een klein hotel wou aanbouwen. Naast het vastgoedavontuur kreeg hij via Passion Investments ook een aantal originele voordelen. Hij kan een kookcursus volgen bij de chef-kok van een sterrenrestaurant, zijn naam geven aan een menu of plaatsnemen aan een voorbehouden tafel.

Passion Investments biedt een honderdtal investeringen aan in een dozijn sectoren: universitaire leerstoelen, filmproducties, musea, restauratie van sites en monumenten, grote tentoonstellingen, sterrenrestaurants, de bescherming van kunstenaars, wijngaarden, enzovoort. Grote Europese instellingen zoals Bozar, het museum van moderne en hedendaagse kunst Mamco, de universiteit van Brussel, de Vlerickschool, HEC Parijs en de universiteit van Heidelberg nemen eraan deel, naast twaalf restaurants met een of meer sterren in de Michelingids.

Mecenaat is uit de mode

Het oorspronkelijke idee komt van een neurochirurg en professor aan de Solvay Business School. Hij zag dat kinderen met hersenkanker en hun familie er vaak alleen voor staan en richtte een stichting op om hen te helpen. Voor de fondsenwerving deed hij een beroep op zijn vriend en Nobelprijswinnaar Ilya Prigogine. Al snel merkte hij dat het mecenaat niet meer in de mode is en dat de beschikbare fondsen erg beperkt zijn. Patrick Georges ontwikkelde daarop een techniek die niet alleen een financiële return geeft, maar ook voordelen in natura volgens de wensen van de investeerders.

Passion Investments financierde ook de leerstoel menselijke intelligentie aan de prestigieuze handelshogeschool HEC in Parijs. Het kon Henning Kagermann, de CEO van de softwarebouwer SAP, overtuigen om er een grote som in te investeren. “Die investering is erg lonend gebleken, want hij kreeg exclusief toegang tot het onderzoek van doctorandi en hij heeft heel wat elementen kunnen inbouwen in de SAP-software”, legt Patrick Georges uit. “Andere investeerders kiezen voor de titel van visiting professor en geven zo hun ervaring door, of dat nu hernieuwbare energie is of microfinanciering.”

“Ik heb er altijd van gedroomd om les te geven”, vertelt een zakenman. “Ik ben er onnoemelijk trots op dat ik de titel van lecturer kreeg, met daar bovenop nog enorm veel waardering van de studenten.”

Exclusief voor Fortisklanten

Om de Belgische investeerders te bereiken, sloot Passion Investments een exclusief akkoord met Fortis Private Banking. “We zochten een professionele formule voor klanten die niet louter als mecenas willen fungeren, maar ook een soms originele opbrengst willen halen in een sector die hen na aan het hart ligt”, zegt Xavier Declève, senior executive director bij Fortis Private Banking. “Investeerders willen natuurlijk zaken doen, maar ze willen ook iets doen voor hun passie. De bedragen die ze daaraan besteden, vertegenwoordigen tot 15 % van hun patrimonium.”

Passion Investments selecteert de projecten, bouwt beleggingsformules uit, legt contacten met de privé-investeerders en zorgt voor de opvolging van de projecten. De investering bedraagt minstens 100.000 euro. Dat belette een muziekliefhebber niet om 15.000 euro af te staan om een jaar lang de opleiding van een jonge artiest te sponsoren in een grote muziekschool. Als tegenprestatie gaf de artiest twee voorstellingen voor zijn ‘sponsor’. “Die maakte van de gelegenheid gebruik om twee gala-avonden te organiseren en 45.000 euro in te zamelen”, vertelt Patrick Georges. De investeerder heeft dus twee keer zijn inzet teruggewonnen en een beurs uitgeloofd voor twee andere kunstenaars.

Andere voorbeelden zijn al even origineel, zoals de 300.000 euro voor een tentoonstelling van Alberto Giacometti. Naast een deel van de inkomsten uit de tentoonstelling kreeg de investeerder twee werken van de jonge kunstenaar die samen met Giacometti mocht tentoonstellen, wat de waarde van zijn oeuvre meteen vertienvoudigde. “Een andere klant, die helemaal weg is van golf, investeerde in een court voor jongeren van 12 tot 18 jaar”, vertelt Patrick Georges. “Niet alleen draagt het parcours nu zijn naam, hij heeft ook een start-up opgezet die golfuitrusting voor dat jonge publiek op de markt brengt.” Kortom, de mogelijkheden zijn legio. Het volstaat een jongensdroom te hebben die nog gerealiseerd moet worden en over de nodige fondsen te beschikken … (T)

Nathalie van Ypersele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content