Internet privé

Het Intranet Internet-technologie voor bedrijven is sterk in opkomst. De drempel is laag, de investering kan snel worden terugverdiend.

Terwijl het Internet furore maakt, is binnen de bedrijven een stille revolutie aan de gang. Particuliere Intranetten interne, beveiligde netwerken op basis van Internet-technologie zijn sterk in opkomst.

“Dit andere aspect van het Internet zal binnenkort een explosieve groei kennen,” zegt de Gartner Group in een vorig jaar verschenen rapport. De researchgroep verwacht dat tegen 1998 meer dan de helft van de grote ondernemingen bedrijfsomvattende Intranetten zullen hebben, die cruciaal zullen zijn voor hun activiteiten.

Intranetten maken gebruik van de open protocollen, de standaarden en de vertrouwde Webbrowsers van het openbare Internet. Ze geven werknemers, goede klanten en leveranciers een vlotte toegang tot informatie over, en procedures binnen het bedrijf. Ze stellen de gebruikers in staat om gemakkelijk informatie te vinden, samen te werken en de resultaten van hun werk te delen. Bovendien kunnen de gebruikers zich op het Internet begeven, terwijl onbevoegde buitenstaanders niet naar binnen kunnen.

Nadat ze geëxperimenteerd hebben met sites op het openbare World Wide Web, om promotie te maken voor hun producten en diensten, gebruiken de bedrijven de instrumenten en de software van het Web als een snelle oplossing om hun organisatie te stroomlijnen en hun interne communicatie te verbeteren.

Netscape, de leverancier van Internet-software, meent dat het merendeel van de Webserverprogramma’s die het aan bedrijven verkoopt bedoeld zijn voor intern in plaats van extern gebruik. In de hardwaresector heeft Compaq Computer onlangs aangekondigd dat het al zijn servercomputers voortaan verkoopt met vooraf geïnstalleerde programma’s voor het Web.

Het in Californië gebaseerde Zona Research voorspelt dat de verkoop van software voor Intranet-servers volgend jaar meer dan 4 miljard dollar zal bereiken tegenover 476 miljoen dollar in 1995. Tegen 1998 zal de omzet volgens Zona 8 miljard dollar bedragen, zonder rekening te houden met alle toepassingen, softwarepakketten en programmeerinstrumenten die nodig zijn om Intranet-programma’s te laten draaien.

OMWENTELING.

Net als zijn openbare tegenhanger heeft het fenomeen Intranet bedrijven zoals Computer Associates, IBM, Microsoft, Oracle, Netscape en Sun Microsystems in een wedren gestort om zo snel mogelijk programma’s voor het Intranet op de markt te brengen. Een voorbeeld : nadat Microsoft aanvankelijk de impact van het Internet op de informatietechnologie van de bedrijven had onderschat, is het nu volop bezig met een agressieve inhaaloperatie. Die moet zorgen dat zijn producten voor de ondernemingswereld onder meer MS Office en MS Back Office niet alleen inspelen op het Internet, maar ook aan de spits blijven in bedrijfsnetwerking. Microsoft geeft daarom momenteel zowel zijn browser- als zijn Internet Information Server-software gratis weg (al moet u voor dat laatste dan wel een NT Server betalen).

“Wij zien het Intranet als een manier om binnen een organisatie gebruik te maken van de voordelen van het Internet,” zegt Richard Fado, senior vice president voor desktoptoepassingen bij Microsoft. “Wij denken dat het belangrijk is dat men met de bestaande infrastructuur kan blijven werken.”

“Intranetten zijn het belangrijkste nieuwe computerplatform sinds de computer zijn intrede heeft gedaan in de zakenwereld,” zegt een studie van Microsoft. “Ze zijn synoniem met de connectiviteit van de werknemers van het bedrijf. Ze verbinden mensen met elkaar en met de informatie.”

De privé-Internetten worden door de bedrijven vooral verwelkomd omdat ze een onmiddellijk rendement opleveren in termen van het vinden van informatie, de samenwerking en de efficiënte verspreiding van de resultaten van het werk. “Dat rendement uit zich in een hogere productiviteit, lagere kosten en een betere concurrentiepositie,” nog steeds volgens Microsoft.

VOORDELEN.

De pleitbezorgers van het Intranet beweren dat het de behoefte aan papier vermindert en de bedrijfsinformatie op een zeer goedkope manier toegankelijk maakt, “waarbij alle drempels tussen afdelingen en alle geografische afstanden verdwijnen”. Aangezien Webbrowsers op alle soorten computers draaien, kan elke werknemer inzage krijgen in allerlei soorten informatie, van interne telefoongidsen tot budgettaire ramingen, opleidingshandboeken, productspecificaties en bestelformulieren.

Een ander voordeel van het Intranet is zijn relatief lage kost. Het grootste gedeelte van de infrastructuur is al aanwezig en omdat de basisprogramma’s op alle types van computers draaien, heeft men minder programmeurs nodig om software te schrijven en te onderhouden.

Nog belangrijker : omdat een Intranet de informatie aan alle computers op dezelfde manier aanbiedt, kan het de lappendeken van incompatibele computersystemen, programma’s en databanken waarmee de meeste bedrijven moeten leven, groeperen in één enkel systeem dat de werknemers de mogelijkheid geeft om alle informatie te raadplegen, waar ze zich ook bevindt.

BETERE COMMUNICATIE.

Bovendien kunnen mensen gemakkelijker aan projecten samenwerken. Zo hebben de ingenieurs van Ford bij het ontwerpen van de Taurus 1996 gebruikgemaakt van een Intranet dat de ontwerpcentra in de VS, Europa en Azië met elkaar verbindt. Op een soortgelijke manier gebruiken consultants in dienst van EDS een servicebedrijf in de informatica het EDS Web om samen te werken aan klantprojecten. “Wij proberen het Intranet te hanteren als een manier om de productiviteit te bevorderen,” zegt Tod Carlson, hoofd Voorlichting van EDS.

Werknemers, van ingenieurs tot kantoorbedienden, ontwerpen hun eigen homepages op het Web en delen details van hun projecten en zelfs hun dagboeken met de rest van de onderneming. Een voorbeeld : Federal Express dat jaarlijks ongeveer 2 miljoen dollar bespaart door zijn klanten aan te moedigen hun zendingen via een openbare Website te volgen voorziet zijn 30.000 kantoorbedienden in heel de wereld van Webbrowsers. Op die manier kunnen ze de meer dan 50 interne Websites van het bedrijf raadplegen meestal sites die door en voor werknemers zijn gemaakt.

Forrester Research zegt in een recent rapport dat de Amerikaanse ondernemingen van de Fortune 1000-lijst “wild zijn over het Intranet”. Volgens Forrester heeft 16 percent van de vijftig grootste Amerikaanse bedrijven die het heeft ondervraagd al een Intranet in werking, terwijl 50 percent concrete plannen koestert of het systeem ernstig bestudeert. “Het Intranet is niet te stoppen,” besluit Forrester. “Het heeft een ongeziene snelheid en een buitengewone stuwkracht.”

De penetratie van de Intranetten zou kunnen worden belemmerd door twijfels over de betrouwbaarheid van de firewall-beveiligingen. Daarnaast lijken de meeste bedrijven in de VS voldoende zeker te zijn van hun veiligheid om alle informatie, met uitzondering van de meest gevoelige, intern beschikbaar te maken.

Op langere termijn zullen de grote winnaars waarschijnlijk die softwarebedrijven zijn die kunnen inpikken op het succes van het Intranet. Firma’s zoals Oracle, Sybase en Informix, die het leeuwendeel leveren van de krachtige database-systemen die de meeste bedrijven gebruiken, zouden eveneens goede zaken moeten doen. Sybase, bijvoorbeeld, is een programma aan het testen, Web SQL, dat Web-servers verbindt met de eigen databanken en met die van andere producenten. Oracle heeft Mobile Agents ontwikkeld, een product dat mobiele werknemers vanuit elke locatie een beveiligde toegang geeft tot bedrijfs-Intranetten, via draadverbindingen, telefoonlijnen of draadloze verbindingen.

Het Intranet zou ook een impuls kunnen geven aan de plannen van Oracle voor een netwerkcomputer : een goedkope machine, speciaal ontworpen om toegang te krijgen tot informatie en programma’s die op het netwerk zijn opgeslagen. De eerste netwerkcomputers, gemaakt volgens een standaard die Acorn Computer voor Oracle heeft opgesteld, worden over enkele maanden verwacht.

Financial Times

KOERIERDIENST FEDERAL EXPRESS Klanten kunnen via het Internet wereldwijd informatie over hun zending opvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content