Interne kracht

De verwachtingen naar de kwartaalresultaten van Intel waren hooggespannen. Intel verraste de markt en pakte uit met stevige cijfers.

De markt kijkt altijd reikhalzend uit naar de resultaten van Intel, ‘s werelds grootste halfgeleiderproducent. De chipsector heeft immers een cyclisch karakter met een voorspellende functie. De gang van zaken bij marktleider Intel geeft dan ook een indicatie over hoe het er in de rest van de technologiesector aan toe gaat. In het segment van microprocessoren voor pc’s en servers steekt Intel er met kop en schouders bovenuit. Het enige bedrijf dat een beetje de schijn kan ophouden is Advanced Micro Devices (AMD), al heeft de rivaal een flinke technologische achterstand opgelopen.

Crisis goed aangepakt

Ook Intel heeft het in de periode tussen midden 2008 en midden 2009 even moeilijk gehad. Het bedrijf bleef wel winstgevend, maar had toch te lijden onder de crisis. Afnemers kozen er immers voor om hun bestaande voorraden af te bouwen. Intel reageerde echter, zoals het ook in vorige crisissen deed, door verder te investeren in efficiëntere productiemethodes en de kosten te verlagen. De voorbije kwartalen gaat het economisch opnieuw wat beter en daar kan Intel nu de vruchten van plukken. Tussen januari en maart presteerde de halfgeleiderproducent voor het derde opeenvolgende kwartaal boven de verwachtingen. De omzet ging er flink op vooruit. Intel pakte uit met een omzet van 10,3 miljard USD, een stijging van liefst 44 % op jaarbasis.

Verbeterde winstgevendheid

Het meest opmerkelijke aan de resultaten is zonder twijfel de evolutie van de winstgevendheid. Tot ongeveer een jaar geleden schommelde de brutomarge tussen 50 en 55 %. In het laatste kwartaal van 2009 schoot die marge plots naar 64,7 %, het hoogste niveau ooit. De winstgevendheid van het pas afgelopen kwartaal deed daar nauwelijks voor onder met een marge van 63 %. De nettowinst kwam zo uit op 2,4 miljard USD tegenover 629 miljoen USD in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De hogere marges zijn bovendien geen tijdelijk, maar wel een structureel fenomeen. Intel plukt nu de vruchten van de investeringen uit het verleden en kon de kosten van de halfgeleiderproductie drastisch verlagen. Het management stelde trouwens de margeprognose voor het volledige boekjaar opwaarts bij van 58 tot 64 % naar 62 tot 66 %. Intel wil zijn horizon uitbreiden en zal in de toekomst ook halfgeleiders voor andere apparatuur produceren, zoals netbooks en tablet pc’s. De gemiddelde verkoopprijzen per halfgeleider zullen daardoor afnemen maar Intel hoopt dit te compenseren door hogere volumes. Intel blijft wel afhankelijk van de eindmarkten en het herstel van de pc-markt is uiteraard goed nieuws. Dat herstel kreeg nog een extra stimulans door de heropvulling van de voorraden bij de klanten, die tot erg lage niveaus waren teruggevallen.

Niet te stoppen

Er is op korte termijn niets wat de Intel-machine kan doen stoppen. Concurrentie is er niet of nauwelijks terwijl naast de particuliere klanten, nu ook bedrijven stilaan opnieuw aan investeren denken. Het gemiddelde pc-park in de bedrijfswereld is sterk verouderd waardoor nieuwe investeringen zich opdringen. Intel stelt voor het tweede kwartaal een omzet tussen 9,8 en 10,6 miljard USD voorop en mikt op een brutomarge van 64 %. De groep zit op een berg cash van meer dan 16,3 miljard USD en de operationele kasstroom steeg het voorbije kwartaal tot 4 miljard USD. Het tempo waarin Intel investeert in onderzoek en ontwikkeling kan dus gemakkelijk worden volgehouden.

Het aandeel Intel noteert intussen aan ongeveer 14 keer de verwachte winst. Dat laat de komende maanden nog een beperkte ruimte voor opwaarts koerspotentieel. Dat koerspotentieel is echter beperkt, want ook zonder rekening te houden met een economisch ‘double dip’ scenario is een groeivoet van meer dan 40 % op jaarbasis zelfs voor een bedrijf als Intel niet duurzaam. (C)

Door Koen Lauwers

Er is op korte termijn niets wat de Intel-machine kan doen stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content