Intense beelden

Het Sint-Janshospitaal in Brugge organiseert een expo met dertig sculpturen uit de Spaanse zeventiende eeuw, in samenwerking met het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg. De topstukken zijn vijf hyperrealistische religieuze barokke beelden van Pedro de Mena. De expressie en de intensiteit moeten niet onderdoen voor het werk van de veel bekendere schilders uit die tijd, zoals Zurbarán en Murillo, van wie ook enkele werken te zien zijn in Brugge.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht waagt zich op glad ijs met een expo over de Meester van Elsloo, een beeldsnijder uit het Maasgebied, aan wie de jongste tachtig jaar tweehonderd houten sculpturen zijn toegeschreven ( foto). Beeldensnijders waren anonieme vaklui, die in opdracht werkten. De meester heeft nooit bestaan, maar er waren veel uitstekende beeldsnijders actief, die werk van topkwaliteit maakten. Wie ze waren, zullen we wellicht nooit kunnen ophelderen.

De Mena, Murillo, Zurbarán. Meesters van de Spaanse Barok, van 8 maart tot 6 oktober in het Sint-Janshispitaal in Brugge

Meester van Elsloo, van eenling naar verzameling, tot 16 maart in het Bonnefantenmuseum in Maastricht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content