Intel zet in op logistiek

De Amerikaanse chipsfabrikant Intel moet zich in de Benelux nog meer toeleggen op lokale projecten. Dat besluit Roger Benson na een jaar op de stoel van country manager. Ondertussen is hij verrast over de verschillen tussen België en Nederland.

Ik ging er op voorhand ten onrechte van uit dat beide markten meer gelijke trekken vertonen,” vertelt Roger Benson. Sinds zijn aanstelling in juli 2004 heeft hij aan den lijve ondervonden hoe belangrijk persoonlijke contacten in het Belgische zakenleven zijn. “Ik hou er wel van. Je moet je klanten goed leren kennen hier, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.” Ook de relaties met de overheid lopen heel anders bij onze noorderburen, heeft Benson intussen vastgesteld.

Niet dat hij vanuit het Intel-hoofdkwartier in Californië gedetacheerd werd om in het verre België directeur te worden. Benson, 36, woont immers al meer dan twintig jaar in Europa en heeft intussen de Britse nationaliteit. “Ik heb in Groot-Brittannië gewoond, lange tijd in Duitsland en nu in de buurt van Brussel. Dan gaan mensen je vanzelf beschouwen als een Europeaan, en zo voel ik me eigenlijk ook.”

Zijn carrière begon in de Britse ruimtevaartindustrie, maar de jongste twaalf jaar heeft hij verschillende jobs bij Intel doorlopen. “Voornamelijk sales & marketing, maar ik voelde aan dat de tijd rijp was om een stapje hoger te mikken. Bij Intel zijn dergelijke carrièrewendingen natuurlijk dagelijkse kost, je wordt dus heel goed begeleid. Twaalf jaar bij dezelfde werkgever is best boeiend als je zoveel mogelijkheden aangereikt krijgt.” Benson is karig met voorspellingen over zijn eigen carrière, al kiest hij de komende jaren resoluut voor het Benelux-kantoor in Kontich bij Antwerpen. “Daarna zien we wel, mogelijkheden genoeg.”

Intel Benelux moet zich volgens Benson nog meer toeleggen op enkele lokale specialiteiten. “België en Nederland zijn twee landen die sterk staan als het over logistiek gaat. We kunnen daar als IT-bedrijf zinvolle projecten rond ontwikkelen, bijvoorbeeld waar het gaat om het draadloos uitwisselen van gegevens of het gebruik van RFID-chips ( nvdr – Radio Frequency Identification) ter identificatie van de goederen.” Ook de voorsprong die België heeft opgebouwd rond de elektronische identiteitskaart kan Intel Benelux exporteren, vindt Benson.

In zijn vrije tijd springt Benson geregeld de fiets op (met een stevige mountainbike verkent hij de Vlaamse rand rond Brussel), trekt hij voor weekendtrips naar Gent of Brugge. En dan is er nog de gastronomie natuurlijk, al mist hij in zijn Belgische inburgering nog één vitale stap: “Ik heb al zoveel restaurants bezocht in Brussel, op alle mogelijke plaatsen en met alle mogelijke keukens, maar ben nog nooit in een frituur binnengesprongen. Schrijf maar dat dit op mijn ‘to do’-lijstje staat.”

R.C.

“We kunnen als IT-bedrijf zinvolle lokale projecten ontwikkelen op het gebied van logistiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content