Infraroodsauna

De infraroodsauna gaat terug op oosterse genezingswijzen die al sedert duizenden jaren in Japan en China in zwang zijn. Het procédé werd verder ontwikkeld in Korea, de cabines werden in de Verenigde Staten geproduceerd, en via Nederland in België ingevoerd. Infraroodsauna : het gat in de markt.

TEKST : HENK VAN NIEUWENHOVE

Twee personen kunnen comfortabel zitten in de cabine, die voorverwarmd wordt tot een temperatuur van ca. 60. Dat is een stuk minder dan de Finse droge sauna, die 90 tot 110 warm is. Wat niet wil zeggen dat klassieke saunaliefhebbers er frisjes zullen bijzitten in een infraroodsauna. De warmte zorgt al na een paar minuten voor hevig transpireren. De lucht is droog en een venstertje dat men open kan schuiven, zorgt voor de toevoer van verse lucht. U doet er tevens best aan het raam open te zetten in de kamer waar de sauna geplaatst is. De voelwaarde van de warmte is even groot als bij een gewone sauna. Meer zelfs, men voelt de warmte duidelijk onderhuids. De infraroodstralen dringen inderdaad 40 mm door de huid naarbinnen en warmen zo het lichaam op. Toch kan men het door de lagere temperatuur langer uithouden. Duurt een klassieke saunabeurt 10 tot 15 minuten, dan kan men gerust 20 à 30 minuten in de infraroodsauna zitten, zonder zich ongemakkelijk te voelen. Eén saunagang volstaat dan ook, terwijl men normaliter drie keer na elkaar, met rustpauzes tussenin, in een gewone sauna gaat. Ideaal dus voor diegenen die de Finse sauna echt té heet vinden, of niet aankunnen wegens hart- of bloeddrukproblemen. Na de saunabeurt is het aangeraden tien minuutjes te rusten in een verwarmde ruimte en dan een lauwe (en geen koude) douche te nemen. Men krijgt een loom gevoel en heeft vooral veel dorst.

Het principe

is gebaseerd op een 3000 jaar oude oosterse genezingswijze. De Japanse dokter Yamajaki heeft over de infraroodwarmte een boek geschreven. “Ons lichaam zendt infraroodstraling uit door de huid”, schrijft hij. “Onze handpalmen verzenden energie. Genezing door handoplegging is een 3000 jaar oude methode, die is gebaseerd op de genezingseigenschappen van deze natuurlijke infraroodstraling.”

Vijf verwarmingselementen zorgen voor de infraroodwarmte. Het gaat in feite om zand dat verwarmd wordt door een elektrische weerstand die er spiraalsgewijs doorheen gewikkeld is en de temperatuur opvoert tot 60 Celsius. Onderzoeken hebben aangetoond dat de calorieverbranding na een beurt infraroodsauna gelijk is aan een looptraining van 10 tot 15 kilometer. De snelle calorieverbranding heeft een positieve invloed op de conditie en kan ook helpen bij het afslanken.

Infraroodsauna combineert de positieve eigenschappen van de infraroodlamp (die onze grootmoeders gebruikten om reumapijnen te verhelpen en soms nog te vinden is bij kinesitherapeuten) en de sauna. Dat leidt tot een hele reeks heilzame werkingen : bij huidproblemen (acne, psoriasis, eczeem…), spier- en gewrichtspijnen, blessures, verstuikingen, lumbago, rugpijnen, jicht en de klassieke gevallen van stress, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen. Tevens worden afvalstoffen, zoals cellulitis en metalen, die in het weefsel opgeslagen liggen, sneller afgebroken en weggevoerd. Maar u hoeft gaan kwaal(tjes) te hebben om ervan te genieten. Na een drietal beurten in een week voelt u zich vanzelf fitter : de spieren worden soepeler, de huid schoner en zachter, u krijgt een gezonde kleur.

Corpus Sanum

is een vzw in oprichting : ter bevordering van een gezond lichaam en een gezonde geest. Deze vereniging heeft o.a. het sanum-systeem ontwikkeld dat een antwoord moet bieden op de kwalen die het gevolg zijn van het jachtige leven, onze verkeerde leef- en eetgewoonten, milieuvervuiling. Uitgangspunt is dat de ene kwaal de andere voortbrengt : stress veroorzaakt maag- en darmklachten ; verkeerde voeding kan de oorzaak zijn van cellulitis en huidproblemen ; reuma, gewrichts- en spierpijnen, of overgewicht kunnen dan weer aan de basis liggen van stress, etcetera. Het sanum-systeem kiest voor een globale aanpak : voedingscorrectie, manuele behandelingen, SPM vacu-press om cellulitis te bestrijden, algenverpakkingen, gymoefeningen én infraroodsauna. Dat alles kan nog aangevuld worden met ostheopathie, naturopathie, Chinese energetica, gesprekstherapie.

Dit sanumsysteem kan worden gevolgd in het saunacentrum Thermae in Grimbergen. Men kan er natuurlijk ook terecht voor een Finse sauna of een infraroodsauna. Voor één infraroodsaunabeurt betaalt u 350 frank voor één persoon. De tweede persoon kan gratis mee, bij wijze van kennismakingsaanbod. Door zijn kleine afmetingen men verliest geen plaats aan een oven is de infraroodsauna ook een hebbeding voor thuis. Prijzen vanaf 125.000 frank voor de kleinste cabine : 90x90x180.

Thermae Grimbergen – Wolvertemse Steenweg 74 – 1850 Grimbergen. Tel : (02) 270.81.96.Infraroodsauna’s worden ingevoerd door Health Mate Belgium. Tel en fax : (014) 43.63.14.

Een infrarood saunacabine : door de kleinere afmetingen ook zeer geschikt om in huis te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content