Ine Mariën (59) Vreemde ogen zien meer

Neen, ze heeft nergens spijt van. En ja, ze klopt opnieuw dagen van twaalf tot veertien uur. Een jaar geleden, na een sabbatjaar en een lange omzwerving door het Europese business & communicatieland, koos communicatiestrateeg Ine Mariën opnieuw voor haar eigen bureau: Ine Mariën & Company. Voorbij dus de samenwerkingsverbanden zoals destijds met Interel of de losse consultancyopdrachten.

Wat is het moeilijkste aan een wederopstart?

INE MARIËN. “Zichtbaarheid terugwinnen. En ook: je moet alles opnieuw zelf doen: externe bedrijven vooruit helpen en tussendoor je eigen organisatie stroomlijnen. Ik wou dat ik tienmaal meer tijd had, maar daar moet je nu eenmaal mee leven.”

Blij om opnieuw back in business te zijn?

MARIËN. “Het voelt super aan. Het is een beetje zoals wanneer je weer eens de bergen intrekt met een rugzak vol ideeën. Het heeft me veel energie gekost en soms wilde ik dat de zaken sneller vooruitgaan, maar ik heb me mijn beslissing om een zelfstandig en onafhankelijk advies- en communicatiebureau op te richten, nog geen ogenblik beklaagd. Ik ken deze sector door en door en vandaag zie ik scherper dan ooit dat de klassieke agentschappen niet vrij en ongebonden zijn. Ik kies radicaal voor die vrijheid en ongebondenheid. Het is de beste manier om de belangen van bedrijven te dienen.”

U hebt in de communicatiewereld alle watertjes doorzwommen. Hoe vult u die opdracht vandaag in?

MARIËN. “Ik kies voor een nieuwe benadering: adviseur, vooral business minded strateeg en manager. Eerst moet je strategische keuzes maken van wat je gaat doen in communicatie, met wie en met welk doel? Dan pas kun je doelgericht met agentschappen werken. In feite komt het erop neer dat je communicatie als een strategische managementtool ziet. De business vooruit helpen en de positie op de markt verstevigen, dat moet het doel zijn. Maar het is ook een complex gegeven en net die complexiteit maakt deze job zo aantrekkelijk. Ik heb meestal te doen met alle stakeholders van een bedrijf. Ik zie het als mijn opdracht te achterhalen wat zij echt verlangen om vervolgens de dialoog aan te sturen, en de communicatie of strategie van een bedrijf of een organisatie bij te sturen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan als onafhankelijk voorzitter van het Consumentenplatform voor het herstel van het vertrouwen voor Febelfin, de beroepsorganisatie van financiële instellingen.”

Grote bedrijven hebben meestal hun eigen communicatiecel. Zegt u dat die diensten hun werk niet goed doen?

MARIËN. “Wij brengen nieuwe strategische inzichten, grotere effectiviteit of advies voor selectieve insourcing en outsourcing. Als je te lang in een bedrijf werkt, word je een beetje blind of verlies je soms je scherpte van de eerste dag. Vreemde ogen zien meer. Wij meten onszelf geen goddelijke kracht toe, maar weten dat we als klankbord strategisch kunnen bijsturen. Vooral CEO’s hebben dat nodig, want aan de top geraak je soms geïsoleerd.”

Hebt u nog tijd voor hobby’s?

MARIËN. “Ik heb een niet te blussen passie voor cultuur. Ik bekleed ook enkele bestuursmandaten in culturele organisaties zoals het Festival van Vlaanderen en het strategische comité dat de herpositionering van Flagey begeleidt. Ik prijs me gelukkig dat ik mijn culturele bezoekjes niet heb moeten opgeven. Ook reizen is een passie. Het voorbije jaar trok ik naar Kailash in West-Tibet, volgens boeddhisten het centrum van het heelal. Daar, hoog tussen de bergen, raakt je hoofd helemaal leeg van de aardse dingen, maar zie je ook nog scherper in waar het naartoe moet met je business.”

K.C.

“Ik kies radicaal voor vrijheid en ongebondenheid”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content