Indiase farmagroep Jubilant neemt PSI in Gent over

Discreter dan de overname van Pauwels Trafo door Indiërs was de acquisitie van het Gentse PSI door Jubilant. De Indiase farmaciegroep mikt op de Europese markt en wil zo zijn productengamma opkrikken.

Anders dan Chinese groepen op overnametocht in Europa zijn Indiase bedrijven met wereldambities geen staatsondernemingen, maar doorgaans goed gerunde privé-bedrijven. Het uitzwermen begon met IT-firma’s in het kielzog van voortrekkers als Infosys en Wipro, en wordt gevolgd door industriële productiebedrijven: Crompton Greaves (Pauwels Trafo), Bharat Forge en Tata (zie Focus, blz. 60). Ook steeds meer farmabedrijven volgen, want India is een van de grootste exporteurs van generische en bulkgeneesmiddelen. Er zijn meer dan 60 door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurde productiebedrijven. Het effect van hun groeiambities wereldwijd zou wel eens even groot kunnen zijn als de impact van China op de prijs van elektronica. Voor het management van klinische gegevens en internationale samenwerking in O&O is hun synergie met de Indiase IT-sector een bijkomende troef.

“We zijn in India een van de belangrijkste Crams-bedrijven ( nvdr – Custom Research and Manufacturing Services of op maat gesneden onderzoek en productie) en toonaangevend in API, het maken van actieve grondstoffen,” zegt Hari Bhartia, voorzitter van Jubilant Organosys in New Delhi. “Met de overname tot 80 % van PSI in Gent breiden we onze verkoop van generische producten aan farmabedrijven in Europa gevoelig uit.” Op een omzet van 200 miljoen dollar in 2004 ging 40 miljoen naar export en daarvan 35 % naar Europa. Samen met Pharmaceutical Services Inc. (PSI) ziet Bhartia de omzet dit jaar stijgen tot 265 miljoen dollar, internationaal tot 75 miljoen dollar, waarvan de helft in Europa.

PSI ontwikkelt en produceert al jaren generische geneesmiddelen in India, en zorgt voor registraties, licenties en distributie in verschillende Europese landen. Lieve Vermassen, oprichtster van PSI in 1993, ervaart het samengaan met Jubilant als een win-winsituatie. “We bestrijken de volledige waardeketen en bewerken de markt via een Europees management,” verzekert Bhartia. Hij verwacht dat Jubilant de omzet van PSI mogelijk opdrijft van 8 miljoen euro (19 werknemers) tot 100 miljoen euro in 2010. “Samen zullen we almaar meer nieuwe producten brengen waarvan patenten verlopen zijn.”E.B.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content