Inbrekers in de mist

Winkels die waardevolle goederen verkopen, zijn moeilijk te beveiligen met traditionele alarmsystemen. Daarom ontwikkelde Bandit een krachtige mistgenerator.

“Wanneer bij een inbraak het alarm afgaat, duurt het minstens tien minuten alvorens de politie of de winkeluitbater ter plaatse is,” zegt Roberto Stabile, vice-director van Bandit. “Maar in die tijd kunnen inbrekers heel wat waardevolle goederen wegnemen. Juweliers en uitbaters van gsm-winkels zijn dan ook intensief op zoek naar alternatieve beveiligingssystemen.”

De mistgenerator van Bandit komt aan hun noden tegemoet, zegt Stabile. Zodra de alarmsensor een inbreker detecteert, spuit hij de winkel of opslagruimte vol mist. Na enkele seconden ziet de indringer geen hand voor ogen.

De vorm van de mistgenerator is vergelijkbaar met die van een luidspreker. Hij kan dan ook heel onopvallend in een winkel worden ingebouwd. Binnenin zit een soort cassette die het product bevat waarmee de mist wordt aangemaakt. De cassette kan na een inbraak opnieuw worden bijgevuld.

Het idee voor de mistgenerator komt van de mistmachines in discotheken, vertelt Alfons Vandoninck, zaakvoerder van Bandit. De eenmanszaak die hij in 1992 met zijn mistgenerator uit de grond stampte, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met een tiental Belgische werknemers. Bandit heeft verdelers in heel Europa en een extra productievestiging in Korea. Die richt zich vooral op de Aziatische markt en Australië.

“De vraag is de voorbije jaren spectaculair gestegen”, zegt Vandoninck. “Dat heeft te maken met nieuwe buitenlandse contacten, maar ook met de toename van een aantal misdaadvormen. Winkels die de voorbije jaren geïnvesteerd hebben in dubbele beglazing en gepantserde deuren zitten na een ramkraak met enorme schade. Zij zoeken nu naar andere oplossingen.”

Het grote voordeel van de mistgenerator, vindt Stabile, is dat hij geen enkel spoor nalaat. “De mist is volstrekt onschadelijk, zowel voor de mens als voor de inboedel. Dat betekent dat wij computers en gsm’s kunnen beveiligen, maar ook tabaksproducten en likeuren.”

De prijs van de mistgenerator ligt rond de 1500 euro. “In vergelijking met andere degelijke beveiligingssystemen is dat relatief goedkoop,” zegt Stabile. “Interessant is dat de cassette meer dan één keer gebruikt kan worden. En de kosten voor het hervullen zijn verwaarloosbaar.”

Maarten Van Craen

“De mist is volstrekt onschadelijk, zowel voor de mens als voor de inboedel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content