InBev experimenteert met revolutionair loonsysteem

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Onverbiddelijke maar riante Braziliaanse bonussen, of meer bezadigde Europese loonschalen? InBev zocht een compromis tussen vergoedingen op een groeimarkt en het Oude Continent.

InBev stoelt zijn loonberekening op een nieuwe leest. De voorzitter van de raad van bestuur, Pierre Jean Eve- raert, bleef vooralsnog voorzichtig over de concrete invulling. Daarover wordt nog onderhandeld binnen het bedrijf. Maar de jaarverslagen van Ambev en InBev bieden een indicatie van het nieuwe loonbeleid.

Het maakt deel uit van de tweede fase van het integratieproces tussen Interbrew en Ambev. De eerste stap was het opzetten van het gezamenlijke management. Voordien waren er grote verschillen tussen Belgen en Brazilianen. De Belgen hadden een systeem met een tamelijk hoog basissalaris, aangevuld met een bonus en aandelenopties. In 2003 verdiende het (oude) directiecomité 20,5 miljoen euro, waaronder een bonus van 3,9 miljoen euro. Daarnaast zijn er optieplannen, die voor meer mensen dan alleen maar het directiecomité gelden.

Brazilië: hard en onverbiddelijk

De Brazilianen hadden een loonsysteem dat op maat gesneden was van groeimarkten. Dus een zeer hard, onverbiddelijk systeem. Voor een markt die een hoge toeloop kent van briljant gediplomeerde en zeer ambitieuze mensen. De mensen bij Ambev kregen een vrij laag basissalaris. Maar dat kon worden aangevuld met een reusachtige bonus, die tot 10 % van de nettowinst kon bedragen voor de werknemers, en 5 % voor het topmanagement. Bovendien werd de bonus voor een zeer hoog percentage verplicht in aandelen omgezet. Het personeel kon dus miljoenen Braziliaanse reals verdienen als de cijfers werden gehaald. Maar het kon er ook naast vallen.

Het bonuseffect is duidelijk waarneembaar in de looncijfers van Ambev. De jaarlijkse schommelingen zijn groot. Tot 60 % van de werknemers in de diverse filialen en 70 % van de mensen op het hoofdkantoor in Sao Paulo kunnen een bonus verdienen. In 2003 kreeg het personeel op die manier 23,7 miljoen real (7,29 miljoen euro) uitgekeerd. Maar in 2002 was dat 112,3 miljoen real (34,5 miljoen euro), een daling dus van 81,1 %. In 2001 was het bedrag 81,3 miljoen real (25 miljoen euro). Het percentage van de bonus klimt in functie van de geleverde Ebitda (netto-inkomsten vóór interest, belasting, waardevermindering en afschrijvingen). Als de Ebitda minder dan 15 % bedraagt, is er geen bonus. Die klimt dan stapsgewijs. Bij een Ebitda van meer dan 25 %, wordt de maximale bonus uitgekeerd. Die bonus werd dus voor een groot deel omgezet in aandelen. Einde 2003 stond er in de boeken bij Ambev voor 234,7 miljoen real (72,2 miljoen euro) aan uit te keren bedragen in de vorm van aandelen voor het personeel.

België: voorzichtig en met respect

Die twee loonsystemen werden samengesmeed. De Brazilianen vonden hun eigen systeem het beste, want Ambev is een succesvol bedrijf. Europa heeft een kalmer systeem, met veel aandacht voor de opbouw van een carrière. Het Belgische Interbrew beschouwt het brouwwezen als een vorm van cultuur. Je moet mensen voorzichtig behandelen en met respect.

Het nieuwe compromis betreft een beloningssysteem voor 300 mensen. Die krijgen een basisloon, dat een marktleidende vergoeding is. Maar belangrijker worden de premies op basis van een agressief stelsel van variabele beloningen, afhankelijk van bepaalde doelstellingen. Maar het is niet omdat de doelstellingen op bedrijfsniveau worden gehaald, dat ze ook op individueel niveau worden gehaald. De Brazilianen hebben ook op dat vlak veel striktere parameters opgedrongen. Want voordien was de uitkering van een bonus bij Interbrew als het ware gegarandeerd. Sommige leden van het management zullen dit niet graag hebben.

Ook de uitkering van de bonus heeft veel weg van het Braziliaanse systeem. De helft van de bonus wordt omgezet in aandelen, die drie jaar moeten worden bijgehouden. De andere helft kan eveneens in aandelen worden omgezet, die dan vijf jaar moeten worden bijgehouden. InBev zou deze operatie hoofdzakelijk financieren via de aankoop van eigen, dus bestaande, aandelen. Toch wordt de concretisering nog onderzocht.

Wolfgang Riepl

Het nieuwe loonsysteem is grotendeels gebaseerd op dat van Ambev. Dus hard en onverbiddelijk. Maar met uitzicht op een reusachtige bonus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content