Inada

Een wijze man uit Japan, die zen-zuiver Frans kookt.

‘Re staurant Inada, Franse gastronomie‘ staat er op het raam. Om binnen te gaan, moet u bellen. Zo’n gesloten deur geeft de gasten een gevoel van geborgenheid. Zwart, grijs en wijnrood zijn de overheersende kleuren en de nieuwe inrichting is sober en strak. Op een van de muren lezen we de volgende tekst: ” we seek to serve you food for culture, joy and peace”.

Voor eigenaar en chef-kok Saburo Inada betekent het woord keuken meer dan alleen maar koken. Voor deze aimabele man, die zich 28 jaar geleden tot het boeddhisme bekeerde, moet de keuken vreugde en vrede brengen. Saburo Inada is nu 56 jaar oud en heeft in zijn carrière vele jonge koks op het goede pad gezet. Zij spreken met respect over hun wijze leermeester.

Saburo Inada werd in Japan geboren, wist al vroeg dat hij kok wilde worden en koos voor de Franse keuken. Hij trok naar Europa, ging aan de slag in toprestaurants in Zwitserland, Frankrijk en België en ontdekte de waarde van superproducten, zoals ganzenlever, sint-jakobsschelpdieren en eersteklas vlees, vis en schaal- en schelpdieren. De Japanner werd een gerespecteerde kok, die trouwde met een Vlaamse en dertien jaar geleden zijn eigen restaurant opende. Saburo Inada kookt Frans, hoewel in zijn bereidingen ook Aziatische invloeden zijn verwerkt. Wanneer de kok oost en west samenbrengt in het bord, gaat dat gepaard met zuiverheid, schoonheid en smakelijkheid.

Het restaurant heeft een beknopte, seizoensgebonden spijskaart. Er zijn twee aantrekkelijk geprijsde menuformules: een driegangenlunch voor 22 euro (met wijnen 30 euro) en een viergangenmenu voor 40 euro (55 euro met wijnen). De wijnkaart biedt de mogelijkheid om voor minder dan 25 euro interessante wereldwijnen te ontdekken.

Wij kwamen op een vrijdagavond, werden in het Frans onthaald door een jonge zaaldirecteur en bewonderden de nieuwe inrichting. Achteraan de eetzaal hebben de gasten uitzicht op de keuken. Wij kozen voor het viergangenmenu met wijnen. Op tafel kwamen verse, in huis gebakken broodjes en welkomsthapjes in de vorm van zachte, zelf gerookte zalm en gegrilde inktvis met in suiker en saké gekookte sojapasta. Er was een glas fruitige, licht parelende Frühling, Weingut Eugen Wehrheim 2003, als aperitief uit Rheinhessen. Het eerste voorgerecht bestond uit op de tong smeltende langoustines met krokant gegaarde Keerbergse asperges in een lichte coulis van langoustines. Bij deze ambrozijn kwam een goudkleurige, vette chardonnay, Délice d’Alice, een karakterwijn uit Limoux. De tweede bereiding bestond uit zonnevis, gequadrilleerd op de grill en opgediend met sint-jakobsschelpdier, wortelpeterselie en een room- en gevogeltesaus. Opnieuw zat alles goed! Hoofdgerecht was parelhoen uit Bresse, mooi gegaard en vergezeld van zwarte-olijvensaus en verzorgd groentegarnituur. Deze keer werd het glas gevuld met een intense, médoc-achtige Eclissi di Sole, San Valentino 2001, Remini, gemaakt van de sangiovesedruif. Een nagerechtenbord met sorbet van rijk geparfumeerde aardbeien uit Gariquette, taart van citroenmousse, taart van chocolademousse en exotisch fruit sloot deze smakelijke en vriendelijk geprijsde maaltijd af.

[ KAART ] Restaurant Inada, Bronstraat 73 1060 Sint-Gillis

tel. 02 538 01 13

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Driegangenlunch 22 euro, viergangenmarktmenu 40 euro.

Kader: sober en strak, nieuwe deftigheid.

Onthaal en bediening: in het Frans.

Keuken: hedendaagse Franse gastronomie met Aziatische invloeden.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content