In trainingspak naar het seminarie

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Fitte en gezonde werknemers presteren beter. Onder dat motto biedt de Dolce-hotelketen een pakket van sportieve workshops aan. We trokken onze legging en zweetband aan en gingen op verkenning.

Info: Dolce Kasteel Vaalsbroek. tel. +31 43 30 89 333 of

www.dolce.com/vaalsbroek

Axion Sport und Gesundheit. tel. +49 24 04 55 40 54 of

www.axion-online.de

Van 14 uur tot 16 uur de theoretische uiteenzetting over de nieuwe productstrategie. Daarna een uurtje stressmanagement om vervolgens met een fris hoofd te beginnen aan de praktijkoefeningen van de strategie-implementatie. Zo gaat het er ongeveer aan toe op KasteelVaalsbroek in het Nederlandse plaatsje Vaals.

In dit vijftiende-eeuwse kasteel lanceert de internationale keten van conferentiehotels DolceInternational het concept van sportieve workshops. Het ‘Axion Power Package’ omhelst vijf verschillende maar steeds compacte – lees: niet erg tijdrovende – sport- en ontspanningspakketten die probleemloos in het programma van seminaries en meetings kunnen worden ingepland.

Onder begeleiding van specialisten

Op het kasteeldomein is de nodige sportinfrastructuur aanwezig. Zo is er een cardiofitness- en wellnesscentrum, een overdekt zwembad en een 9-hole golfterrein. Voor de knowhow inzake sport en gezondheid doet Dolce International een beroep op de Duitse groep Axion, een gediplomeerd gezelschap van praktijkleraars, artsen en kinesisten.

Eerste onderdeel van het Axion Power Package is gewoon een uurtje verantwoord sporten onder begeleiding van de Axion-specialisten. U hebt de keuze uit joggen, skaten, fietsen of aquafitness. In een tweede workshop stippelen de Axion-specialisten samen met u, en op basis van uw optimale hartfrequentie, een geïndividualiseerd trainingsprogramma uit. In deze work-shop behandelt men ook de specifieke modificaties waaraan een ergonomisch verantwoorde werkplek dient te voldoen. In het pakket stressmanagement wordt er dan weer uitgebreid aandacht besteed aan praktische en eenvoudig aanleerbare ontspanningstechnieken om stress op de werkvloer te voorkomen. In het sportwetenschappelijk deel gaan de Axion-specialisten dieper in op houdingscontrole en praktische rugoefeningen. U krijgt ook individuele trainingen voor thuis en op het werk. Ten slotte is er nog het onderdeel gezonde voeding . Gezond eten blijkt immers nog steeds zeer nuttig om allerlei vervelende en chronische ziektes te voorkomen. De kostprijs van een Axion Power Package, dat in Vaalsbroek overigens zowel in het Engels als in het Duits wordt aangeboden, bedraagt minimum 95 euro per werknemer.

Een investering in gezondheid

“De vraag om dergelijke workshops en seminaries aan te bieden tijdens meetings en conferenties komt eigenlijk van de bedrijfswereld zelf,” vertelt AngelaGraun, pr-manager van het Dolce Kasteel Vaalsbroek. “De interesse van bedrijven voor de gezondheid van hun werknemers is de jongste jaren duidelijk toegenomen. En dat heeft natuurlijk niet uitsluitend met een filantropische instelling van de werkgever te maken. Ziekteverzuim kost bedrijven handenvol geld, terwijl veel voorkomende werkziektes zoals stress en rugproblemen vaak met enkele eenvoudige middelen kunnen worden voorkomen. Het geld dat ze investeren in deze sportpakketten en seminaries verdienen ze op langere termijn dan ook vast en zeker terug.”

Volgens Angela Graun hebben dus zowel de bedrijven als de werknemers er alle baat bij om gezondheidsproblemen tijdig en bij voorkeur op een amusante manier te screenen. “En dat is lang niet zo ingrijpend als soms wordt gedacht,” legt StefanVickus, praktijkleraar van Axion uit. “Zo staan nogal wat werknemers huiverachtig tegenover het feit dat er een individueel gezondheidsprofiel wordt opgemaakt. Maar als we dat doen, wordt er met die gegevens echt wel discreet omgesprongen. Het is heus niet bedoeld als controlemiddel of als een bijkomende selectieproef. Integendeel. Iedereen krijgt zijn persoonlijke dossier mee naar huis en doet er dus mee wat hij of zij wil. Er staan gewoon enkele nuttige tips in die je gezondheid ten goede komen. En dat heeft niks met de eisen van het bedrijf te maken, maar alles met het gebruiken van je gezond verstand. Gezond zijn en gezond blijven doe je tenslotte niet voor de werkgever, maar voor jezelf.”

Workshops op maat van het bedrijf

Dat bedrijven hun werknemers in het Dolce Kasteel met gulle beurs trakteren op een lactaattest, een tochtje mountainbiken, een portie kantoorgymnastiek of een verfrissende duik in het zwembad mag dan al niet gespeend zijn van enig opportunisme, in de meeste gevallen blijft het gelukkig nog steeds enorme fun. Want wie snakt er tijdens een verplicht nummertje teambuilding of eindeloos durende exposés niet naar wat gezonde ontspanning en/of inspanning?

Werknemers die zich van kop tot teen in het zweet willen werken, kunnen naast de power packages – die meestal maar twee uur tijd in beslag nemen – ook kiezen uit een rits sportactiviteiten en workshops van intensievere aard. Axion zorgt daarbij voor pakketten op maat van het bedrijf. Zo is er bijvoorbeeld een ééndaagse cursus ‘houdingscontrole’ die met een combinatie van theorie, diagnose en praktijkoefeningen een oplossing tracht te bieden voor rugklachten en nekpijnen.

Voorts zijn er ook nog tweedaagse seminaries rond ‘hart- en vaatziektepreventie’, ‘stressmanagement’ en ‘golf als gezondheidssport’. Tijdens dit laatste seminarie wordt elke golfer – ongeacht zijn niveau – individueel gescreend, gecoacht en met een specifiek fitnessprogramma de green opgestuurd. “Je hoeft zeker geen getraind atleet te zijn om aan de programma’s te kunnen deelnemen,” stelt Stefan Vickus. “We krijgen hier heel wat zakenmensen over de vloer die de veertig al lang voorbij zijn. Net in die categorie vinden we doorgaans de beste en gemotiveerdste leerlingen. Want wie een jaartje ouder is, ondervindt meestal aan den lijve dat een slopende kantoorjob op termijn zijn tol eist. Een seminarie opvullen met een paar uurtjes sport is dan ook geen overbodige luxe; het is een efficiënt middel om de batterijen op een amusante en gezonde manier terug op te laden.”

Dave Mestdach

In het seminarie ‘Golf als gezondheidssport’ wordt de golfer gescreend, gecoacht en met een specifiek fitnessprogramma de green opgestuurd.Wie snakt er na eindeloos durende exposés niet naar wat gezonde ontspanning?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content