IN NAAM VAN DE WET

“De magie van het bedrijfsleven, ik wilde niet langer aan de zijlijn blijven staan.” In zijn betoog waarom hij destijds (1989) een veelbelovende loopbaan als advocaat bij Loeff-Claeys-Verbeke opgaf en inruilde voor een job bij Procter & Gamble België, is Yves De Bruyne, bedrijfsjurist, formeel. Zopas kreeg hij er zelfs een benoeming bovenop. Binnen de Belgische Vereniging van Bedrijfsjuristen ( BVBJ) neemt hij, in opvolging van Jettie Van Caenegem ( UCB), het voorzitterschap waar tot aan de échte eeuwwisseling (eind 2000).

De BVBJ groepeert als beroepsorganisatie om en bij de 700 bedrijfsjuristen die in België actief zijn, al dan niet voor Belgische ondernemingen. “Onze ultieme betrachting is om iedereen die bedrijfsjurist is, tot onze vereniging te zien toetreden,” zegt de nieuwbakken voorzitter. “Onze respresentativiteit is zeer hoog. Onze organisatie telt vertegenwoordigers uit bedrijven als UCB, Bekaert, Unilever of Belgacom, om er maar enkele op te noemen.”

Yves De Bruyne etaleert duidelijk zijn ambities als nieuwe voorzitter. Twee punten staan bovenaan de agenda: de wettelijke erkenning van het statuut van bedrijfsjurist en van het confidentieel karakter van zijn adviezen. “Er ligt ter zake een wetsvoorstel in het parlement dat op definitieve goedkeuring wacht,” aldus De Bruyne. “De erkenning van het statuut moet finaal uitmonden in zoiets als een Instituut voor Bedrijfsjuristen en dat naar analogie van het Instituut voor Bedrijfsrevisoren. Het confidentieel karakter van ons beroep vind ik evident, gezien onze vertrouwensfunctie binnen bedrijven. Niet iedereen denkt daar zo over, helaas.”

Dat de BVBJ een van de laatste Belgische instituten zou zijn, weerlegt de voorzitter graag met klem: “De regionale en provinciale antennes schragen onze vereniging. Die wisselwerking verloopt prima.”

Yves De Bruyne (36 j.) is opgegroeid vlakbij Namen. De belangstelling voor de wereld van de toga en de juristen is hem van thuis uit meegegeven. Ook vader was eerst advocaat en vervolgens actief in de ondernemerswereld ( Unerg). De zoon studeerde eerst in Namen (kandidaturen), vervolgens aan de Brusselse UCL (licenties) en ten slotte in het Nederlandse Leiden. Dat laatste heeft hem ook gesterkt in zijn talenkennis: voor een Waal is zijn Nederlands nagenoeg perfect. Na zijn studie koos hij aanvankelijk voor de wereld van de toga’s. Maar de lokroep vanuit het bedrijfsleven bleek te sterk. Op zijn visitekaartje prijkt: directeur van de juridische dienst van Procter & Gamble in België.

Yves De Bruyne, gehuwd en vader van twee dochters ( Camille en Delphine, respectievelijk 5 en 3 jaar), moet geen tweemaal nadenken als we hem om zijn hobby’s vragen: wandelen, wandelen en nog eens wandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content