‘In mijn eigen bubbel kruipen, dat lukt me wel’

WIM ADRIAENS "Lifebalance: dat woord past beter bij hoe ik mijn tijd invul." © Franky Verdickt

” Work-lifebalance, eigenlijk dekt die term de lading niet. Toen ik laatst in een panelgesprek zat met Suyin Aerts, had zij het over ‘lifebalance’. Dat woord past beter bij hoe ik mijn tijd invul. Een interessante baan is een essentieel onderdeel van een vervuld leven. Zolang je er maar voor zorgt dat het niet het enige onderdeel is.

“Ik werk regelmatig in het weekend. De week zit vaak zo vol vergaderingen dat ik zaterdag of zondag graag gebruik om even vooruit te blikken en te zien wat op ons afkomt. Het brengt me rust om dan de tijd te nemen om over die zaken na te denken. Dan weet je beter welke kant je op wilt en loop je jezelf in de week minder snel voorbij. Ik voel me er dus niet slecht bij dat ik werk in het weekend. Je moet gewoon in gedachten houden dat je je op de essentie moet focussen, dat je niet alles moet willen doen. Je moet beseffen wat je zeker moet afwerken en wat nog even mag blijven liggen.

“Bovendien kan ik heel makkelijk van werk- naar vrijetijdsmodus omschakelen en omgekeerd. Het mag nog zo hectisch zijn in huis, ik kan me ergens met mijn computer in een hoekje zetten en me afsluiten van alles wat er rondom me gebeurt. Ja, in mijn eigen bubbel kruipen, dat lukt me wel. Uiteraard probeer ik regelmatig uit die bubbel te komen en wat vrije tijd in te lassen. Dan speel ik samen met de kinderen Lego, of trek ik mijn sportschoenen aan. Dan ga ik lopen of fietsen, of trek ik naar de padelbaan. Padel spelen, dat is de knop afzetten, de zinnen verzetten en genieten van sociale contacten. Padel is een sociale sport, die minder technisch is dan tennis. Er zit sneller meer spel in, maar competitief kun je mij niet noemen. Ik lig niet wakker van verlies.”

Even laten liggen

“Vandaag zit het dus wel goed met de balans, maar er waren momenten dat ik niet alles kon doen zoals ik dat wilde. Zelfs de essentiële zaken niet. Ik werkte op het kabinet van toenmalig Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters, had drie jonge kinderen en was een huis aan het verbouwen. Dan moet je wel keuzes maken. Het gezin helpt op zulke momenten zaken te relativeren en de belangrijke dingen te scheiden van de minder belangrijke. Iets wat overdag nog zo belangrijk leek, kun je plots toch even laten liggen als je bij je familie bent.

“Je komt zulke drukke periodes ook wel weer door. Je vergeet zelfs snel hoe moeilijk ze misschien waren. Terwijl het belangrijk is als collega te beseffen dat er nog altijd mensen zijn die nu zo’n fase door moeten. Dat zorgt ervoor dat je kunt relativeren wat je op dit moment van iemand kunt en mag verwachten. Ik moet mezelf er daarom soms ook wel eens aan herinneren dat niet iedereen even makkelijk de balans vindt. De e-mails die ik in het weekend voorbereid, probeer ik daarom bijvoorbeeld pas op maandagochtend te versturen.”

Zoeken naar zingeving

“Je merkt wel dat steeds meer mensen actief zoeken naar balans. Ook op de arbeidsmarkt zie je dat. Wie solliciteert, zal zich vaker afvragen wat een baan hem kan bijbrengen, hoe hij daar persoonlijk rijker van zal worden en wat hij zal bijleren. Het toont dat werk een onmisbaar onderdeel is van hoe iemand zijn leven wil invullen en dat mensen die zingeving almaar belangrijker vinden.

“Ik heb zelf ook altijd op die manier naar werk gekeken. Tien uur per dag alleen dingen doen omdat ze financieel veel opbrengen of zogezegd leiden tot een grote carrière, dat houd je toch niet vol. In een baan waar je van geniet, zul je uiteindelijk evengoed carrière maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content