In memoriam: John Cordier (1941-2002)

Vorige dinsdag, 22 januari, overleed John Cordier. De Telindus- en Mobistar-baas was de eerste Manager van het Jaar.

Op de cover van een nummer in 1982 verscheen Cordier nadat hij bij Telindus zijn 100%-aandeelhouder Merlin Gerin had buitengewerkt. Cordier stichtte bewust een importhandel van elektronica om veel te leren en stelselmatig met eigen producten de gaten te vullen in de markt. Telindus was sterk in de jonge datacommunicatie, het pingpongen met computergegevens. De catalogus van Telindus telde in 1969 twee producten, in 1982 500, waarvan honderd van eigen makelij. Ondanks de invoer van 400 producten was de toegevoegde waarde 55%.

John Cordier werd 44 in 1986, toen hij de prestigieuze reeks van Managers van het Jaar opende. Zijn credo was en bleef: keihard werken. In 1986 was Telindus de eerste en toentertijd enige onderneming op de Tweede Markt. John Cordier was geen zakenman-filosoof, hij was een doener. Hij had bescheiden ouders die, Vlaams wroetend, MBA-opleidingen overbodig maakten. Bij zijn bekroning als eerste Manager van het Jaar zei Cordier: “Een manager kan goed met mensen omgaan. Dat is essentieel. Telindus is personeelsgeoriënteerd.” Zijn pendant aan Franstalige zijde was Albert Frère.

In 1989 publiceerden we een derde omslagverhaal over Telindus, Egemin en Informabel (van Sidmar). Rond Cordier, Luc Pomierski (Egemin) en Maurice Brébant ( Steriabel) bouwde Paul Matthys van de staalreus een telematicaholding.

In een omslagverhaal van 1990 getuigde Cordier over het leiden van zijn bedrijf nadat hij de dood zag. Die schierdood kwam vroeg. Op 36-jarige leeftijd had hij een hartaanval gekregen. Hij lag twee weken in het ziekenhuis, kon pas na vier maanden weer aan de slag, aanvankelijk half-time. Het hartinfarct was voor de bezige bij een zware morele klap. Het infarct bracht een andere managementstijl mee: hij wond zich minder op, relativeerde en delegeerde meer. Vanaf de crisis trachtte Cordier zich alleen nog bezig te houden met de prioriteiten. Hij delegeerde de jongste jaren de dagelijkse bevoegdheid naar Eric Van Zele, en dochter Carmen Cordier kwam in beeld voor de familiale continuïteit.

John Cordier leefde op de top van de golf halfweg de jaren tachtig. Dat elan kon hij niet aanhouden en een neergang volgde. Hij werd het bewijs dat Managers van het Jaar na hun verkiezing geen blanco cheque invullen voor continue groei. De klap kwam, maar Cordier richtte zich op eigen kracht op en bewees dat Managers van het Jaar ook in ontij weerbaar zijn. Mobistar, een partnerschap tussen de Telindus-holding Telinfo en France Télécom, won de tweede tweede gsm-licentie in 1995. Cordier werd voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Mobistar.

John Cordier was geen poseur en hield consequent een aangename en bescheiden levenstrant aan met Paula, zijn echtgenote, en de dochters Carmen en Daisy. Over John Cordier zal nooit meer een cover verschijnen. This is a bloody shame. Hij leeft verder in de woorden en de zinnen die we over hem schreven.

F.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content