In het recordboek

Rory McIlroy heeft de British Open gewonnen op het gereputeerde parcours van de Royal Liverpool. Het is alweer een serieuze stap vooruit in zijn al indrukwekkende carrière. McIlroy is amper 25 jaar, maar staat nu al op de erelijst van drie Grand Slam-toernooien: de US Open 2011, de USPGA 2012 en de British Open 2014. Op zijn leeftijd konden alleen Jack Nicklaus en Tiger Woods zo’n palmares voorleggen — niet toevallig de twee grootste kampioenen in de golfgeschiedenis.

Waarnemers voorspellen dat McIlroy de golfsport kan domineren zoals zijn illustere voorgangers. De Noord-Ier wordt elk jaar beter. Zijn immense talent vult hij aan met een grote mentale weerbaarheid en tactisch vernuft. In zijn eerste jaren bij de professionals was McIlroy vaak fragiel en kwetsbaar, zodra hij onder druk kwam. Tijdens de Masters van 2011 stond hij bij de afslag voor de laatste ronde met ruime voorsprong aan de leiding, maar ging toen helemaal onderuit. Hij joeg zelfs een bal in de tuin van een villa langs de Augusta.

Van die mentale kwetsbaarheid blijft niets over. Op de Royal Liverpool kwam McIlroy niet in de problemen. Hij speelde het toernooi alsof hij ongenaakbaar was, beheerste elke situatie en bleef ook heel sereen spelen toen Sergio Garcia en Rickie Fowler terugkeerden tot op twee slagen. “De golfsport is op zoek naar een nieuwe heerser”, zei de Noord-Ier toen hij zijn eerste Claret Jug kreeg. “Ik hoop dat ik die mag zijn. Ik voel me klaar om nog meer majors te winnen.”

Vorig jaar beleefde McIlroy zowel professioneel als privé een moeilijke periode. Hij lag overhoop met zijn agent over een geldkwestie, en er was deining in zijn relatie met de Deense tenniskampioene Caroline Wozniacki. Die problemen lijken nu van de baan: McIlroy werkt samen met een nieuw management en zette een punt achter zijn relatie. Het lijkt wel alsof dat hem heeft bevrijd. In de Britse Open maakte hij grote indruk met zijn drives van gemiddeld driehonderd meter, maar ook met zijn regelmaat (68 % green in regulatie) en met zijn opmerkelijke korte spel (1,53 putt). “De passie voor de golfsport heeft me opnieuw helemaal in haar greep”, zegt hij.

Rory McIlroy is nu tweede op de wereldranglijst achter de Australiër Adam Scott, maar zal die snel van de troon kunnen stoten. Deze week neemt hij in Akron deel aan de WGC Bridgestone Invitational, een van de toernooien met het hoogste prijzengeld van het seizoen. Daarna gaat het richting USPGA, de vierde aflevering van de Grand Slam, op de Valhalla GC van Louisville.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content