In de olie

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Schlumberger is de grootste oliedienstengroep ter wereld. Zijn ruime aanbod van diensten en zijn wereldwijde aanwezigheid zijn cruciale troeven in een wereld die bezorgd blijft over de energiebevoorrading.

Analisten en beleggers reageerden positief op de cijfers die Schlumberger heeft bekendgemaakt over het laatste kwartaal van 2012. De omzet van 11,17 miljard dollar die de grootste oliedienstengroep ter wereld in die periode realiseerde, was een aangename verrassing, want de meeste analisten hadden gemikt op 10,81 miljard dollar. Schlumberger presteerde vooral sterk in Noord-Amerika, met een omzet van 3,41 miljard dollar, tegenover een gemiddelde verwachting van 3,17 miljard dollar. Op jaarbasis zijn de opbrengsten gegroeid met 8,5 procent.

De winst kwam in het vierde kwartaal uit op 1,36 miljard dollar of 1,02 dollar per aandeel, tegenover nog 1,05 dollar per aandeel in dezelfde periode het jaar daarvoor. De recurrente winst (zonder uitzonderlijke elementen) klokte af op 1,08 dollar per aandeel, nipt boven de analistenprognose van 1,07 dollar per aandeel. De groep had eind vorig jaar gewaarschuwd dat de uitvoering van enkele orders in Europa vertraging had opgelopen. Daardoor zou de winst kunnen dalen met 5 à 7 dollarcent per aandeel. De winst uit de Noord-Amerikaanse vestigingen bedroeg 655 miljoen dollar, fors boven de verwachte 547 miljoen dollar.

De interesse van Wall Street voor het aandeel is duidelijk terug. Dat heeft Schlumberger voor een belangrijk deel te danken aan zijn sterke activiteiten in de Golf van Mexico. Maar de grote troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf is zijn wereldwijde aanwezigheid; op dat gebied heeft Schlumberger een stap voor op concurrenten als Halliburton en Baker Hughes. In het vierde kwartaal kwam 70 procent van de omzet buiten Noord-Amerika uit activiteiten in maar liefst 85 landen. Vorig jaar waren de marges op de internationale projecten hoger dan op de Amerikaanse (20,5 tegenover 20,3 %). Een andere cruciale troef van Schlumberger is zijn brede waaier aan producten en diensten. CEO Paal Kibsgaard verwacht dat de internationale investeringen in de exploratie en de productie van olie en gas dit jaar stijgen met ongeveer 10 procent.

Schlumberger heeft zijn dividend opgetrokken met 14 procent tot 0,3125 dollar per aandeel. Voor dit en volgend jaar wordt opnieuw gerekend op een stevige winstgroei: van 4,19 dollar per aandeel over 2012 tot 4,82 dollar over 2013 (+15 %) en 5,94 dollar over 2014 (+23 %). Gezien de marktpositie en het groeiprofiel van de groep is dat een aanvaardbare waardering. Het aandeel is daarom koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content