In de naam van de vader

Javier Ballesteros, oudste zoon van de legendarische Severiano, wil zijn vader opvolgen. De 24-jarige Spanjaard heeft dan ook beslist over te stappen naar de professionals. “Ik besef dat het een hele uitdaging wordt”, zegt hij. “Mijn vader schreef volledige bladzijden in het grote geschiedenisboek van de golfsport. Er wordt dus wellicht veel van mij verwacht.”

Severiano Ballesteros groeide in de jaren tachtig en negentig uit tot een echt icoon van de internationale golfsport. Hij won twee keer de Masters van Augusta en drie keer de British Open. In mei 2011 overleed hij toen hij zijn strijd tegen een hersentumor verloor.

Net zoals Arnold Palmer, Jack Nicklaus of Tiger Woods tilde Ballesteros de professionele golfsport naar een ongezien niveau. Met zijn charisma en talent speelde hij ook een belangrijke rol in de mediatisering van de sport. Technisch was de Spanjaard zeer sterk, wat hij soms liet zien met de meest onwaarschijnlijke slagen. Haast iedereen herinnert zich nog zijn haast magische approach tijdens de Britse Open van 1979, op de zestiende hole van de Royal Lytham & St Annes. Zijn drive kwam op een parking terecht, vlak naast een auto. Met een onmogelijke slag stuurde hij de bal van daar tot bij de vlag en liet een onvergetelijke birdie optekenen, goed voor toernooiwinst.

Ballesteros was bijwijlen veel meer goochelaar dan golfer, met geniale slagen die niemand anders uit de pols kon toveren. Met zijn sierlijke stijl lokte de Spanjaard ook veel jonge spelers naar de golfbaan, zoals zijn zoon Javier. “Papa wees me de weg. Ik zal niet beweren dat ik ooit zijn niveau zal evenaren, maar ik zal toch hard proberen.” Volgend jaar neemt Javier Ballesteros deel aan de Alps Tour, derde afdeling van de Europese professionele golfsport. Van daar wil hij stap voor stap klimmen in de hiërarchie.

Vaders en zonen in de golftop, het is een zeldzaamheid. Tom Morris senior en junior wonnen elk vier keer de Brit-ish Open, maar dat is al geleden van ergens in de negentiende eeuw. Iets recenter, het einde van de jaren negentig, probeerde Gary Nicklaus in de voetsporen van vader Jack te stappen, zonder succes. De Amerikanen Kevin Stadler en Bill Haas zetten degelijke prestaties neer in de PGA Tour, zoals hun vaders Craig en Jay hadden gedaan. En in Europa zijn er Ignacio Garrido en Alejandro Canizares, zonen van Antonio en Jose-Maria, topspelers in de jaren tachtig.

Maar voor Javier Ballesteros ligt de lat veel hoger. Zijn vader was een monument in de golfsport. “Mijn vader heeft me alles geleerd, en ik weet zeker dat hij het fantastisch zou vinden dat ik dit doe. Een heel precies doel heb ik niet, ik wil gewoon goed presteren.”

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content