IN DE MARKT. Komen en gaan

Guy Legrand Freelance journalist

De belangrijkste transakties van de voorbije maanden van nabij bekeken.

De komst van de Amerikaanse autobouwer Chrysler naar Brussel (Chrysler zal in onze hoofdstad het hoofdkwartier voor Europa vestigen) deed de champagnekurken knallen. Vooral op politiek niveau was men erg tevreden deze grote vis aan de haak te slaan. Bijna even tevreden werd gereageerd op de komst van de Europese opslagafdeling van de Amerikaanse groep Scott naar Londerzeel. Bepaalde bronnen spreken van een nieuwe trend : eindelijk vinden buitenlanders terug hun weg naar Brussel. Ze vergeten hierbij echter dat Chrysler en Scott hun intrek nemen in gebouwen, verlaten door eigenaars/huurders die hun Europees hoofdkwartier precies uit België weghalen.

WOLUWE BOVEN.

De zowat 7000 m² kantoorruimte die de Amerikaanse autobouwer Chrysler in gebruik neemt (lees : huurt) aan de Woluwelaan had als vorige huurder de Amerikaanse groep 3M. Deze onderneming verhuisde haar zetel als gevolg van een afslankingsoperatie naar Amsterdam.

Wel reden tot enig optimisme is de huurprijs die Chrysler betaalt : 7500 frank per m² per jaar. Makelaar en eigenaar waren nauwelijks bevreesd dat ze geen nieuwe huurder zouden vinden voor de ruimte die 3M verliet. Het gebouw in kwestie ligt namelijk in een omgeving waar erg veel interesse van huurders voor bestaat. Op een boogscheut van de nieuwe Chrysler-vestiging (maar wel binnen de 19 Brusselse gemeenten) werd het laatste gedeelte van de Woluwe Garden van CFE verhuurd, een kantoorpark dat aanvankelijk niet echt op veel belangstelling mocht rekenen. Voor de gebouwen in de Woluwe Garden bestaat trouwens ook interesse van institutionelen : verzekeringsmaatschappij Royale Belge en de nieuwe vastgoedbevak van Bernheim-Comofi, Befimmo, kochten er beide een vleugel.

KARKAS-RENOVATIE.

Van nog groter belang voor de vastgoedmarkt was ongetwijfeld de her-verhuring van de voormalige zetel van verzekeraar UAP, op de hoek van de Wetstraat en de Regentlaan. Het voormalige UAP-gebouw werd gerenoveerd en kan als voorbeeld gelden voor het grote aantal verouderde en leegstaande panden in onze hoofdstad : alleen renovatie kan hen van de ondergang redden.

Maar laat ons ook de verhuring van een eerste gedeelte van het fameuze Park Atrium in het centrum van Brussel niet vergeten. Dit gebouw is de voormalige zetel van de groep Josi en ligt langs de Koloniënstraat. Van het oorspronkelijke gebouw staan alleen nog de gevels overeind. Binnenin gaat het om een totaal nieuw pand. Voor Park Atrium werd nu een eerste, grote huurder gevonden. Na bemiddeling door makelaars DTZ Debenham Winssinger en Jones Lang Wootton tekende het duo Deutsche Telekom-France Telecom een huurkontrakt voor 7300 m². Zo komt er eindelijk schot in de verhuring van dit prestigieuze gebouw, nadat het een hele tijd stil was en men zich de vraag begon te stellen of het luxueuze pand op korte termijn gevuld kon worden.

In oktober huurde het kabinet van Binnenlandse zaken 1800 m² in het nabijgelegen Colonies Square : ook van dit gebouw zijn bij de renovatie alleen de gevels bewaard gebleven.

Guy Legrand

HOEK WETSTRAAT/REGENTLAAN. De voormalige UAP-zetel zal nu onderdak bieden aan het ministerie van Financiën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content