In de lift

OP DE GREEN Het aantal Belgische golfers gaat mogelijk voorbij 70.000. © Getty Images

Het gaat goed met de golfsport. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten waren de cijfers over het parcours- bezoek en de instroom van nieuwe spelers nooit zo goed als nu. Sinds het einde van de lockdown heeft de golfsport de wind in de zeilen. Veel mensen die misschien nog twijfelden, hebben nu blijkbaar de stap naar de sport gezet.

Het aantal clubleden groeit zowat overal, ook in ons land. Op de officiële cijfers is het nog wachten tot het einde van het jaar, maar de trend is duidelijk: de clubs hebben de voorbije maanden honderden nieuwe leden mogen verwelkomen. Als motivatie geven die neofieten niet zelden op dat golfen iets is wat je in de natuur doet, ver weg van de stresserende stad, in een omgeving die de gezondheid niet bedreigt. Veel nieuwe spelers lieten zich verleiden door de interessant geprijsde formules die de clubs aanboden om kennis te maken met de golfsport. Het is nu afwachten of de nieuwkomers die op die manier op de green zijn beland, in januari ook volwaardig clublid worden voor 2021.

De secretariaten van beide liga’s, GolfVlaanderen en AFGolf, zijn optimistisch. Het is dus niet uitgesloten dat het aantal spelende leden van de golffederatie volgend jaar voor het eerst de grens van 70.000 overschrijdt. Vandaag zijn er officieel 67.000 aangesloten spelers.

Ook in de Verenigde Staten groeit het aantal golfers. In Florida en Texas zagen de clubs een aangroei van 40 procent. Er is vooral een instroom van jonge spelers, en uiteraard is dat ook goed nieuws voor de fabrikanten van golfmateriaal: sommige grote leveranciers kijken al aan tegen een uitgeputte stock. Ook het Verenigd Koninkrijk tekent groeicijfers op: de voorbije zomer werd de generatie van 25 tot 35 jaar de meest actieve op de Britse greens.

Het neemt niet weg dat sommige sectoren van de golfindustrie zwaar hebben geleden onder de coronacrisis. In ons land werden de meeste privé- en commerciële toernooien geannuleerd, met alle gevolgen van dien voor de inkomsten van de clubs. Ook agentschappen die gespecialiseerd zijn in golfreizen kregen klappen, want door de onzekerheid over oranje en rode zones is het zo goed als onmogelijk geworden om een golfreis te plannen. Zo zijn verscheidene golfbanen in Spanje sinds maart niet meer open geweest, omdat de toeristen toch niet opdagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content