Il Mondo di Miccoli

Veelbelovende Italiaanse nieuwkomer.

Op een kruispunt in De Pinte, waar de wegen naar Oudenaarde, Sint-Martens-Latem en Sint-Denijs-Westrem samenkomen, verrees Il Mondo di Miccoli.

Dit nieuwe Italiaanse ristorante heeft alles in huis om een blijvend succes te worden. Het eethuis is immers niet door de eerste de beste Italiaanse kok opgestart: lekkerbekken die van de Italiaanse keuken houden, kennen de naam Sabatini. Het vermaarde Italiaanse restaurant uit Sint-Martens-Latem kreeg jaren geleden uit handen van de toenmalige Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro een onderscheiding omdat het was opgenomen bij ‘s werelds dertig beste Italiaanse restaurants buiten Italië. Sabatini is een chic Italiaans eethuis, waar kapitaalkrachtige bewoners van de omliggende villawijken neerstrijken om te genieten van pastabereidingen met kaviaar en truffel.

Twee maanden geleden opende Carlo Miccoli, de zoon van de eigenaars van Sabatini, zijn eigen restaurant, op enkele kilometer van het ouderlijke restaurant. Hij nam het vroegere restaurant Ter Lande in De Pinte over, dat hij op aanwijzingen van zijn echtgenote radicaal liet verbouwen tot een Italiaans restaurant met een elegante, hedendaags landelijke inrichting in grijs en wit.

In zijn nieuwe restaurant Il Mondo di Miccoli gaat het er vlotjes aan toe, waardoor jong en oud en arm en rijk zich al snel thuis voelen. Vriendelijke jonge dames staan in voor een warm welkom en een soepele bediening, terwijl Carlo Miccoli onzichtbaar blijft en achter de schermen kokkerelt. Omdat de drempel laag ligt en de gerechten lekker zijn, was Il Mondo di Miccoli vanaf de eerste dag een succes. Bezoekers zijn welkom voor een klein gerecht, zoals een carpaccio met een glas wijn, voor een democratisch geprijsde zakenlunch van 22 euro met keuze uit twee voor-, twee hoofd- en twee nagerechten, voor een meer prestigieus driegangenmenu met keuze uit delicatessen als ganzenlever en lamsfilet voor 45 euro of voor een meer uitgebreide gastronomische maaltijd à la carte.

Wij dronken als aperitief een glaasje witte Ronco del Bosco, de prima huiswijn (3,70 euro per glas of 18 euro per fles) en kregen een bolletje wildzwijnpastei als hapje vooraf. De wijnkaart biedt een gevarieerde keuze kwaliteitswijnen van Italiaanse oorsprong. Wij kozen een fles Siciliaanse Mirabile 2005, Nero d’Avola, een intense, soepele en zonnige wijn (29 euro).

Specialiteiten van de spijskaart zijn: tortelloni Alfredo, met vulling van ricotta en spinazie en saus van gorgonzola en Parmezaanse kaas (14 euro) en gegrilde gamba met knoflook en tartaarsaus (36 euro). Wij kozen voor carpaccio van dun gesneden rauwe tonijn, opgediend met kappers, pijnboompitten, salade, aceto balsamico en toast (16 euro) en carpaccio van zwaardvis met roze peper, kapperbessen en een frisse vinaigrette (16 euro). Na deze twee smakelijke en zomerse voorgerechten kozen we ook twee verschillende hoofdgerechten: perfect gegaarde tagliolini bedekt met sneden smeltende ganzenlever, als ambrozijn op smaak gebracht met enkele korrels grof zout en een lepeltje truffelpuree (18 euro) en een mooi stuk zeebaars met tartufata, peultjes en aardappelen (20 euro).

Het repertoire nagerechten is voorspelbaar. Onze keuze ging naar: panna cotta en exotisch fruit (7 euro) en ‘bella Italia’ of een dame blanche (8 euro). Beide desserts kwamen feestelijk gedecoreerd met koek en chocoladeblad aan tafel.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content