“Ik voel geen grenzen”

Na Didier de Vooght heeft nu ook Nicolas Vanhooteghem zich gekwalificeerd voor de Europese Tour 2000.

Nicolas Vanhooteghem is, na Didier de Vooght, de tweede Belg die zal deelnemen aan de Europese Tour 2000.

Het is inmiddels de derde keer dat de West-Vlaming Vanhooteghem (uit het Zoute) zich plaatst voor dit Europese toptoernooi. Al ging het deze keer niet zo makkelijk: hij rolde maar op het nippertje door de kwalificatierondes, die eind november op de terreinen van Sotogrande en San Roque in Spanje werden gehouden. Hij eindigde daar als dertigste met de scores 73 72 68 73. Gelukkig ging het hem beter af tijdens de play-off, waardoor hij toch nog in de finale terechtkwam: daar eindigde hij op de derde plaats, gelijk met de Engelsman Justin Rose, aan het einde van zes tours. De scores van Nicolas waren 70 73 70 71 72 en 71, en dat betekent 5 onder par. Tijdens deze finale behaalden 35 spelers hun kaart voor de Tour.

“Ik was heel tevreden over mijn spel aan het einde van het seizoen,” zegt Vanhooteghem. “In Spanje heb ik zelfs nog beter gepresteerd dan tijdens de Belgacom Open, waar ik 22ste eindigde met 69 74 67 71. In Het Zoute is er toen iets veranderd in mij: ik was op eigen terrein, omringd door bekenden, en ik ging helemaal op in het spel.”

Op financieel vlak moet Vanhooteghem nog even afwachten om te weten hoe het allemaal zal lopen, temeer daar de firma IMG hem niet langer als klant wil. “Ze konden geen andere sponsors voor mij vinden. Ik doe dus gewoon als vroeger: ik wacht wel tot personen en bedrijven zoals Club Med, Winterthur, WorldTravel, de Compagnie du Zoute of Banking Puilaetco (mijn sponsors) zich voor mij interesseren. Van pr heb ik geen kaas gegeten, ik kan mezelf niet goed verkopen…”

In januari begint Vanhooteghem dus voor de derde keer aan de Tour: “Het is de eerste keer dat ik besef dat ik meer en beter kan dan de anderen. Ik ben positief ingesteld. Vroeger zocht ik mijn toevlucht wel eens tot sportpsychologen, maar na een tijd merkte ik dat hun mogelijkheden te beperkt zijn. En ik, ik voel zelf helemaal geen grenzen.”

Eén van de drijvende krachten achter Vanhooteghems succes is zijn Waregemse leraar Gabias. “Hij heeft me bepaalde aanwijzingen gegeven voor mijn swing, waardoor ik nu tijdens een competitie zelf kan ingrijpen als ik minder precies begin te spelen. En ik ben ook geduldiger geworden. Ik wilde altijd meteen resultaat zien. Tegenwoordig doe ik gewoon mijn uiterste best, maar ik weet dat dat niet altijd genoeg is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content