‘Ik maak elke dag fouten’

Erika Tuypens

Erika Tuypens stampte twaalf jaar geleden het dienstenchequebedrijf Dome Assistance uit de grond. De Oost-Vlaamse onderneemster gelooft in de kracht van het individu en houdt van muziek, dans en beeldende kunst.

Wat was uw grootste avontuur?

“Op mijn 42ste ben ik gestart met mijn eigen zaak. Vandaag werken al tweehonderd mensen in het bedrijf. Ondernemen gaat om het durven los te laten van de dingen die je kent, om iets opstarten waar heel veel onbekenden zijn. Dat gaat om de roep binnen in jezelf om iets te doen wat maatschappelijk relevant is.”

Uw beste zet?

“Het moederschap, ik heb drie kinderen. Ze dagen mij dagelijks uit, ieder op hun manier. Omgekeerd probeer ik ook hen uit te dagen. We proberen op een heel communicatieve en evenwichtige manier met elkaar om te gaan. En mekaar een spiegel voor te houden. Kinderen dwingen je jezelf ter discussie te stellen.”

Wat is het beste boek dat u las?

“Een boek waar ik zeer regelmatig naar teruggrijp, is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry. Een zeer waardevol boek omdat het zo universeel is en uit het leven gegrepen.”

Wat wordt onderschat?

“De kracht van het individu. Je doet de meest gedurfde zaken wanneer je in een situatie zit waarin de zekerheden voor een stuk wegvallen. Soms ga je dan onderuit. Maar ik heb toch de indruk dat de meeste mensen op dat moment kracht putten uit zichzelf om iets creatiefs te doen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik hou van kunst in al haar vormen. Dat kan muziek zijn, ik zag onlangs de monumentale opera Satyagraha van de componist Philip Glass, geïnspireerd op de filosofie van Mahatma Gandhi. Zeer meeslepend. Wat ook altijd op mijn agenda staat, is de Biënnale van Venetië.”

Wat is de fout waaruit u het meeste leerde?

“Fouten maken hoort bij het leven. Ik maak elke dag fouten en dat is op zich niet zo erg. Wel probeer ik er bewust mee om te gaan. Door eruit te leren probeer ik er ook elke dag iets constructiefs mee te doen.”

Waar droomt u van?

“Van een wereld waarin we hebben geleerd in de omgang met elkaar naar de gemene deler te zoeken. En niet te fixeren op wat ons van elkaar scheidt.”

Erika Tuypens (54) is de oprichter en CEO van het dienstenchequebedrijf Dome Assistance.

'Ik maak elke dag fouten'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content