‘Ik ben niet de beste manager’

© J. LAMPENS

Designer Dirk Wynants van Extremis reist de wereld rond. Hij wil alles gedaan hebben: zeilen, paardrijden, diepzeeduiken, valschermspringen, snowboarden, kitesurfen. “Overal in geïnteresseerd zijn is belangrijk voor een ontwerper”, zegt de West-Vlaming.

Wat was uw grootste avontuur?

“Ik heb aan diepzeeduiken, valschermspringen en kitesurfen gedaan. Ik wilde altijd al zo veel mogelijk ervaringen opdoen. Maar mijn grootste avontuur blijft de oprichting van mijn bedrijf. Je bent dertiger, je geeft je vaste job op en je springt.”

Wat wordt onderschat?

“Een eigen zaak houdt je 24 uur per dag bezig. Ik kan me nooit echt losmaken van het werk, ik worstel daar wel eens mee.”

Wat was uw beste beslissing?

“Ik heb een aantal jaren geleden een CEO aangesteld. Dat blijkt een zeer goede beslissing te zijn. Ik weet dat ik niet de beste manager ben. Het is ook een onmogelijke combinatie: de zaak managen, een coach zijn voor iedereen en tegelijk een ongelooflijke mierenneuker zijn. Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing, het is nooit goed genoeg. Dat maakt dat ik niet altijd de meest aangename persoon ben om mee samen te werken.”

Wat is de fout waaruit u het meeste leerde?

“Door scha en schande heb ik geleerd dat de producten die je in de markt zet, ook niet té innovatief mogen zijn. Je mag daar niet te ver in gaan. Alles wat wij doen, draait om innovatie, maar je moet dat met mate doen. De ontwerpen die te innovatief waren, zijn nooit succesvol geweest.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik probeer zo veel mogelijk indrukken op te doen. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie. Ik probeer ook in beweging te blijven. Onlangs heb ik mijn eerste stappen als kitesurfer gedaan, maar ik heb dat vrij snel opgegeven. Ik spaar mijn knie, die al vier keer is geopereerd, voor het snowboarden. Ik ben een fanatieke snowboarder, ik haal een snelheid van bijna 80 kilometer per uur op zo’n plank.”

Waar droomt u van?

“Ik droom ervan mij los te maken van het werk en nog heel veel van de wereld te zien. Ik reis enorm veel voor het werk, maar het is altijd naar dezelfde plaatsen. Ik ben al zoveel keer in Tokio, Sjanghai, Hongkong, Singapore en New York geweest, dat is de wereld niet. Al die steden lijken ook meer en meer op elkaar. Dat vind ik jammer. Ik droom ervan zonder reden de wereld te verkennen.”

Dirk Wynants (54) is ontwerper en zaakvoerder van Extremis, een producent van designmeubilair.

'Ik ben niet de beste manager'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content