Pieter Verlooy is de winnaar van de Beleggerscompetitie 2015. Maar in het echte leven zal hij niet gauw turbo’s kopen.
De Beleggerscompetitie bleef ook dit jaar tot de laatste dag spannend. De winnaar is Pieter Verlooy (34) uit Kessel-Lo. Hij omschrijft zichzelf als een belegger met middelmatige ervaring.
Kunt u zich voorstellen?
PIETER VERLOOY. “Ik ben een praktisch ingestelde wereldverbeteraar die houdt van creatieve uitdagingen. Na mijn doctoraat bio-ingenieur deed ik onderzoek in chemie aan de KU Leuven. Ik heb een eigen consultancybedrijfje, INNOmater.”
Was dit uw eerste deelname aan de Beleggerscompetitie?
VERLOOY. “De voorbije jaren deed ik twee keer mee. De eerste keer haalde ik een vrij mooi rendement. Het jaar daarna probeerde ik die prestatie te herhalen in een totaal ander beursklimaat. Met heel veel moeite kon ik mijn kapitaal behouden.”
Welke ervaring hebt u met beleggen?
VERLOOY. “Ik ben van jongs af geïnteresseerd in economie. Sinds een paar jaar heb ik aandelen in enkele coöperatieven en koop ik aandelen en fondsen. In het echte leven beleg ik vrij defensief.”
Begon u aan de wedstrijd met een bepaalde strategie voor ogen? Hebt u die in de loop bijgestuurd?
VERLOOY. “Ik begon de wedstrijd als een goede huisvader-belegger. Ik kocht trackers en minder risicovolle aandelen zoals Colruyt. Maar 5 procent van mijn portefeuille was altijd belegd in turbo’s, want daarmee viel het grootste rendement te halen. Toen ik in de top twintig à dertig stond, ging ik mijn concurrenten achterna door volatielere aandelen te kopen. Dat bleek geen goede tactiek, want ik kocht die toen ze al op hun top zaten. Ik moest ze vaak met verlies verkopen.”
Wat waren voor u de sleutelmomenten tijdens deze competitie?
VERLOOY. “Voor mij waren er twee. Toen bleek dat ook Europa begon met een beleid van monetaire versoepeling, ging ik short op de euro-dollarkoers. Toen de Amerikaanse centrale bank even later aankondigde dat ze haar monetaire beleid nog even zou aanhouden, verkocht ik die turbo en ging ik voor een stijging van de euro tegenover de dollar.
“In de paasvakantie steeg de ongerustheid over Griekenland. Ik speelde in op de wisselende sentimenten op de beurs. De ene dag ging ik voor een stijging van de DAX, de volgende dag voor een daling. Op dagen dat ik minder beweging verwachtte, kocht ik een turbo op het goud of Brent-olie.”
Hebt u een boodschap voor beleggers?
VERLOOY. “Wees kritisch. Probeer het beurssentiment te achterhalen en wees op je hoede voor bubbels. Vooral in China, waar de beurskoersen in korte tijd zijn verdubbeld, lijkt een mooie zeepbel te groeien. In Europa en de Verenigde Staten is het ook oppassen geblazen, want onze economie is nog niet helemaal hersteld. Een correctie van enkele tientallen percenten in het komende jaar zou me niet verbazen.”