IJZERSTERK

Ondanks een om zich heen grijpende sfeer van sinistrose blijft de Filharmonische Vereniging van Brussel ijveren voor een niet noodzakelijk origineel of revolutionair, maar kwalitatief zeer hoogstaand aanbod op de muziekscène van onze hoofdstad. Het project dat door directeur-generaal Paul Dujardin en zijn team werd ontwikkeld, kan de vergelijking met buitenlandse culturele instellingen zeker doorstaan. Een en ander werd bereikt door samenwerkingsverbanden met bestaande culturele instanties. Na vijf jaar van financiële gezondmaking (1992-1997) wordt voor het volgend lustrum (1997-2002) vooral de nadruk gelegd op het artistieke project. “Het is nú het moment om ons artistiek patrimonium te herwaarderen, zowel op het architecturale als op het muzikale vlak,” aldus Dujardin. Uiteraard wordt daarbij gedacht aan twee parels van “concertgebouwen” in Brussel : het Omroepgebouw aan het Flageyplein en het Paleis voor Schone Kunsten, die beide dringend gerenoveerd moeten worden.

Inhoudelijk is het programma van het seizoen ’96-’97 ijzersterk. Het stramien ” Thema’s en Integrales” (uit vorige seizoenen) wordt ingevuld met de volgende zwaartepunten, verdeeld over niet minder dan 29 cycli :

De 200ste verjaardag van de geboorte van Franz Schubert, met een retrospectieve waarin alle genres (symfonieën, sacrale muziek, kamermuziek, piano- en vioolsonates, Lied) aan bod komen. Met Jos Van Immerseel, Lynn Harrell, Archibudelli, Alban Berg Kwartet, Radu Lupu…

Johann Sebastian Bach vandaag, een hommage met een mogelijke confrontatie tussen de verscheidene uitvoeringspraktijken, op oude en moderne instrumenten. Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe, Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman…

Igor Stravinsky : veelzijdig referentiepunt. Stravinsky, die leefde op het breekvlak tussen twee eeuwen, was en is nog altijd een referentiepunt voor generaties hedendaagse componisten. Een hulde aan een toondichter die blijft verrassen en wiens belang niet genoeg onderstreept kan worden. Met onder andere The BBC Symphony Orchestra & Chorus onder leiding van Pierre Boulez.

György Ligeti : retrospectieve. In 1998 viert Ligeti zijn 75ste verjaardag. Reden genoeg om twee seizoenen lang aandacht te besteden aan deze boeiende componist.

Ludwig van Beethoven – Symfonieën – Integrale, met namen als Nikolaus Harnoncourt, Hartmut Haenchen, Yuri Simonov…

Bohuslav Martinu – Symfonieën – Integrale, met onder andere het BRTN-Filharmonisch Orkest (?) onder leiding van Martin Turnowsky.

Piotr Tsjaikofski – Kamermuziek – Integrale. Het Borodin Strijkkwartet, Maxim Vengerov…

Alexander Borodin – Strijkkwartetten – Integrale, door het Borodin Strijkkwartet.

Tsjechische Strijkkwartetten (Smetana, Dvorák, Janácek), gebracht door de beste Tsjechische kwartetten van het moment.

M.D.

Info en programmabrochure kan u verkrijgen bij de Filharmonische Vereniging van Brussel, Baron Hortastraat 11, 1000 Brussel. Tel. (02)511.34.33

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content