IJZEREN HAND

De witte raven.

Hendrik Seghers (69) is een interessante man in het sociale verkeer, een geboren mensenverleider, maar erg moeilijk om mee samen te werken. De gedelegeerd bestuurder van Seghers Better Technology Group kan jonge, beloftevolle kaderleden boeien en geestdriftig maken. Maar de wederzijdse liefde houdt niet altijd stand. Toplui uit de bouw- en milieusector passeerden langs de kasteelheer van Malderen en maakten na een tijd rechtsomkeer.

Seghers: “Ik ben geen dictator. Wel heb ik een hekel aan domheid. Bovendien spreekt het vanzelf dat ik als stichter en gedelegeerd bestuurder de strategische lijnen van de groep bepaal.”

Hij noemt het grote kaderverloop niks bijzonders: “Wij zijn een moeilijk bedrijf. Als hooggespecialiseerde milieutechnologie-onderneming van kmo-formaat moeten wij opboksen tegen het geweld van de multinationals. Slechts weinigen kunnen deze uitdaging aan. Daarom zijn wij voortdurend op zoek naar witte raven. In ruil bieden wij een boeiende job in een vriendschappelijke werksfeer aan. Van 100 kandidaten werven wij gemiddeld drie mensen aan. Slechts één op de drie houdt het langer dan drie jaar uit.”

Voorbeelden van kaderleden die over de jaren adieu zeiden: Jan Baeyens (voorzitter dioxinecommissie), Ferdinand De Geyter ( Vlar/Indaver), Gust Van den Borne ( Cosimco), Paul Verhaeghe (ex- LVN-voorzitter), Marc Viérin (ex- KS), Jean-Pierre Duhamel (ex- Strukton), Philippe Muyters (directeur-generaal VEV), Hugo Van Bever ( Vlaamse Milieuholding), Ludwig Van Kauter (ex- Volvo Car Sint Truiden), Luc Haelterman ( New Vuylsteke), Luc Vriens (ex- Interbrew) en onlangs Brigitte Malou (ex- Etex), dochter van Xavier Malou, een voormalige topbankier van de Generale Maatschappij.

Seghers: “Dit kan toch niet anders in een branche die continu onder spanning staat en veel eist van de mensen. Een aantal van de genoemden heb ik trouwens met grote opluchting zien gaan.”

In het begin geeft Seghers de rekruten de vrijheid. Na verloop van tijd neemt zijn dominantie de bovenhand en past hij zelfs het verdeel-en-heersprincipe toe. Ook past Seghers het verdeel en heers toe. Als een manager in de groep te veel invloed krijgt, benoemt hij een adjunct, die prompt gedropt wordt in een kerncomité, waar alle beslissingen genomen worden (maar waarin de manager niet zetelt).

“We zijn gedecentraliseerd en het is in de dochterondernemingen dat de beslissingen vallen. Ik ben al lang niet meer de alwetende, alomtegenwoordige peetvader van de onderneming”, repliceert Seghers.

Vlak voor de jongste statutenwijziging, op 31 juli, zette Seghers een aantal topmedewerkers aan de deur: financieel directeur Brigitte Malou, Dirk Seghers (marketing), zoon van Karel Seghers (de broer van Hendrik), Guy Croes (regionaal verkoopdirecteur van Solids & Air en schoonzoon van Hendrik) en Peter Verboven (technologiedirecteur Solids & Air). Na de breuk met Luc Vriens van SBT Water, nam of kreeg de voltallige directie – inclusief process manager Bernard Lemaitre – van deze Seghers-dochter ontslag: Ron Gerards (technologie), Willy Gils (marketing), Piet De Langhe (verkoop) en Eddy Frans (engineering).

Tenslotte: hoe stevig is de stoel van Johnny Cornillie, voorzitter van de groep? Mislukte overnames – zoals Duchateau Revisions en Luc Bertels Services – en het uitblijven van het tweede Indaver-contract, creëren wrijvingen. In het begin van dit jaar werd Herman Daems voorzitter van de Gimv. Seghers pleitte bij de Vlaamse regering voor Cornillie.

Frans Crols Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content