IEPER. DE KAZERNE, MIJN THUIS

Het leger reorganizeert zichzelf intern. Ieper is op logistiek vlak en binnen de Landmacht de nieuwe draaischijf voor heel het land.

Luitenant-kolonel Patrick Custers moet elke morgen vanuit Gent tot een stuk in de Westhoek rijden, maar hij heeft het er voor over. De Ieperse “eenheid”, op een boogscheut van het landelijke Kemmel, kreeg van hogerhand een totaal nieuwe taak toegewezen. De produktie-eenheid van vroeger (tentzeilen, aluminium strukturen) is nu een logistiek centrum “par excellence” geworden voor de Belgische Landmacht. Alles wat de Belgische soldaat aan kledij vandoen heeft (van de helm tot de schoenveters) wordt nu vanuit het 98ste bataljon in Ieper beleverd. “Onze oorspronkelijke aktiviteiten produktie en onderhoud van onder meer gasmaskers doen we nog, maar zijn nu een beetje naar het tweede plan verwezen, ” zegt korpskommandant Custers.

Patrick Custers is vandaag één van de belangrijkste werkgevers van de hele regio geworden. Om en bij de 400 mensen trekken hun loon door een betrekking aan de Kemmelse Weg. En als het van Patrick Custers afhangt, mogen er beslist nog nieuwe jobs bij. Zegt de luitenant-kolonel : “Er is intern behoefte aan meer handen, dat lijdt geen twijfel. Maar er is voorlopig nog een aanwervingsstop voor burgers. En wat de militaire jobs betreft, is het ook nog even wachten op het in werking treden van het zogenaamde Bear 1997-plan (Bear staat voor Belgian Army). “

Dat er in de toekomst meer jobs en meer werk bijkomen, staat echter buiten kijf. Want de kazerne in Ieper doet stilaan aan bevoegdheidsuitbreiding. Zo zullen alle levensmiddelen, nodig voor oefeningen en maneuvers, vanaf ’96 ook vanuit Ieper bedeeld worden. In de la van zijn bureau heeft Patrick Custers ook bouwplannen klaar liggen voor nieuwe opslagloodsen.

De luitenant-kommandant wil van “zijn” 98ste bataljon vooral geen “eiland” maken. “We moeten permanent bruggen slaan naar de wereld rondom ons en dat gebeurt ook, ” zegt Custers. “Al wie interesse heeft om onze kazerne te bezoeken, is welkom. Wij proberen ons ook zoveel mogelijk ten dienste te stellen van de maatschappij. Met het Ieperse gemeentebestuur is de relatie optimaal en wij vervullen regelmatig opdrachten voor de burgemeester (zo onder meer tijdens de 24 Uren van Ieper). Maar we doen ook minder spektakulaire opdrachten zoals tenten leveren aan jeugdbewegingen of beddegoed bovenhalen voor Russische toeristen, die momenteel in Ieper verblijven. En eens de kazerne ook als levensmiddelencentrum dienst doet, zullen we toeleveranciers zoeken in eigen streek. “

PATRICK CUSTERSEen kazerne is geen eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content