Iedereen Essentialist

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Er duikt een nieuwe kreet op in managementland. Zo oud als de straat, maar met de nodige marketing errond belooft deze trend uiteraard de hemel op aarde. Essentialism, the disciplined pursuit of less is de titel van een nieuw boek dat u belooft de controle over uw gezondheid, welvaren en geluk te herwinnen. Dat is natuurlijk een knal van een belofte in een tijdperk waarin vliegtuigen uit de lucht worden geschoten, het ebolavirus met rasse schreden oprukt, je vakantie bijna gedaan is en je 24 uur op 24 mag multitasken. Kortom, je vraagt te veel van jezelf, je bent bijna overwerkt, een burn-out doemt op aan de horizon, je bent wel erg druk bezig maar helemaal niet productief, je holt vooruit, maar je weet niet waarheen. Dan is Essentialisme iets voor jou! Dan moet je lid worden van de nieuwe grote Essentialist-familie.

Wat is het geheim? Beperk je tot het essentiële! De grote kunst is minder nastreven, maar dan wel op een gedisciplineerde wijze. Dat je daar nog niet aan gedacht had! Maak verstandige keuzes. Weet wat je wil.

Stel je voor dat je een bal bent, en dat daar langs alle kanten tegen getrapt wordt. Er wordt zeer veel energie gebruikt, maar de bal blijft min of meer ter plekke. Maar stel je even voor dat je maar in één richting tegen die bal trapt. Dan gaat die krachtig vooruit in de juiste richting. Wow, nu begrijp je uiteraard wat er met jou aan de hand is.

Iedereen heeft zo veel zin om tegen jouw bal te trappen. Let dus maar goed op. Als je zelf niet je richting bepaalt, zullen anderen dat met veel plezier voor jou doen. De speelbal zijn van allerlei verwachtingen, dat is het droeve lot van de niet-Essentialist. En die groep is bijzonder groot. Want we leven in een ‘perfecte storm’ die ons wegdrijft van het Essentialisme. We hebben te veel keuzes, er zijn te veel sociale media, we willen het allemaal (mooi, jong, gezond en rijk zijn én veel tijd voor onze kinderen en hobby’s).

Kortom een niet-Essentialist reageert instinctief en dadelijk op zowat alles, zeker als het populair is. Een Essentialist daarentegen denkt eerst na, bezint voor hij begint en stelt zichzelf drie grote vragen. Is dit voor mij wel het juiste om te doen? Is dit het juiste moment? En doe ik dat om de juiste reden? En ondertussen weet je al dat de enige juiste reden is: je hebt zorgvuldig voor een bepaalde richting gekozen, je bent niet langer de speelbal van alle mogelijke verwachtingen.

Ik hoef u niet verder te deprimeren. U herkent zichzelf, u wilt natuurlijk weten welke unieke adviezen u vindt in het boek geschreven door superster Greg McKeown en aanbevolen door de academische superster Adam Grant, u weet wel de man van ‘Give & Take’, zowat het belangrijkste managementboek van 2012.

Vanaf nu zult u altijd de drie e-stappen doen:

Stap 1: exploreer (en evalueer). Is dit kleedje echt hét kleedje voor mij? Is deze app echt de app die mijn leven als iPad-gebruiker volwaardig zal maken? Maakt dit project echt hét verschil in mijn carrière?

Stap 2: elemineer. De bijl erin. Schrap wat je geen leuk kledingstuk vindt, gooi die apps van je iPhone, zeg neen tegen dwaze projecten zonder meerwaarde.

Stap 3: execute (helaas begint ‘voer uit’ in het Nederlands niet met een e). Zet je beslissingen om in de praktijk. Dat veronderstelt uiteraard discipline. Veronderstel dat je de app Candy Crush wilt verwijderen, maar 2048 begint te spelen. Dan ben je slecht bezig! Wat moet je dus vooral doen? Een systeem uitwerken om de hindernissen op te ruimen die je verhinderen uit te voeren wat je tot een echte Essentialist zal maken. Ken je zwaktes, en elemineer ze. Stel je belangrijke dingen te veel uit? Doe het dan nu. Ben je een perfectionist? Stop ermee. Wil je altijd en iedereen behagen? Schrap die slechte gewoonte.

Vanzelf zal het uiteraard niet gaan. Het enige wat je echt moet doen is deze column honderdmaal herlezen. Langzaam maar zeker zal de diepe wijsheid van Essentialisme tot jou doordringen. Dan zal je de emotionele kracht van deze wijsheden aanvoelen, je zult voelen hoe je verandert, hoe je van een speelbalachtige niet-Essentialist evolueert naar een krachtige Essentialist. Zo eenvoudig is dat. Dat is de essentie. Geloof je mij niet? Maar heb je deze column wel degelijk honderdmaal herlezen? Neen! Gebrek aan discipline. Jouw fout dus, niet die van Essentialisme.

De auteur is partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

De grote kunst is minder nastreven, maar dan wel op een gedisciplineerde wijze. Dat je daar nog niet aan gedacht had!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content