Ieder zijn specialiteit

Gezondheid voor Nord-Pas de Calais, multimedia voor Kent, leasing en milieu voor België: elke euregio heeft zo zijn specialiteit.

Nord-Pas de Calais telt meer dan 600 ondernemingen die actief zijn in de sectoren biologie en gezondheid. De regio heeft hiervan een prioriteit gemaakt, met als studieonderwerp levenswetenschappen, informatie- en communicatiewetenschappen, en transport. Rijsel noemt zichzelf graag een Génopole. Een ander regionaal succes, Eurasanté, een agentschap voor biomedische ontwikkeling, richtte een activiteitenzone op met meer dan zeventig ondernemingen uit de biologische en gezondheidssector. Daarmee is Nord-Pas de Calais de eerste Franse regio die investeert in maatregelen om de vervuilende industrialisering tegen te gaan.

Kent pronkt trots met zijn goede reputatie op het vlak van media en televisieproductie. De regio herbergt onder meer de Studios Maidstone, een verzameling onafhankelijke producers.

In België is het aantal kredietcontracten bij de consument met 5 % gedaald. Maar hoewel de Belgen minder vaak lenen, stijgen de uitgaven dermate dat slechte betalers voortaan worden geregistreerd. Op het vlak van leasing blijft de groei gestaag toenemen, vooral in het segment van de bedrijfswagens. Die neigen in het licht van de fiscale en sociale lasten immers een onrechtstreeks betaalmiddel te worden. Meer dan de helft van de nieuwe voertuigen kan worden gecatalogeerd als ‘bedrijfswagen’.

In de categorie grote dienstenleveranciers mag Sita West, een filiaal van de Suez-groep, zich de snelst groeiende euregio-onderneming noemen. Sita, het voormalige Watco, neemt het volledige afvalbeheer op zich. Igretec (de nummer 4 in de euregio) is tegelijk een studiebureau en een agentschap voor economische ontwikkeling. IVBO ( Intercommunale voor Vuilverwijdering en Verwerking voor Brugge en Ommeland – de nummer 9 in de euregio) is gespecialiseerd in huisvuilverwerking.

Malysse Heule, de euregio-kampioen bij de middelgrote dienstenbedrijven, is een verhuurder en reiniger van linnengoed met een flinke voet in het ziekenhuismilieu. Medina (de nummer 2 uit de euregio) is een laboratorium voor medische analyses. Van Gansewinkel Conteneur (de nummer 3 in de euregio) behoort tot de gelijknamige Nederlandse groep en is een van de grootste inzamelaars van privé-afval in de Benelux. In 1998 sloot van Gansewinkel een strategisch akkoord voor recyclage af met Essent, een Nederlandse specialist op het vlak van ecologische energie met een minderheidsaandeel in van Gansewinkel.

In de categorie kleine ondernemingen staat het Belgische fitnessbedrijf Fyzix in de euregio-ranglijst op de zesde plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content