Identiteit gezocht

© Studio Orta, Antarctic Village

Kunstenaars, fotografen, designers en modeontwerpers tonen in Z33 hoe rijk de wereld is, als we maar openstaan voor de veelzijdigheid om ons heen.

Hoe kun je, zonder jezelf te verliezen, deel uitmaken van een groter geheel? Daarover gaat de expo Fitting In in Z33, de internationale kunstinstelling in Hasselt die maatschappelijke thema’s verkent aan de hand van kunst, design en architectuur. Zo creëerde modeontwerper Tom Van Der Borght een installatie waarin hij zich op zeven manieren laat zien, onder meer als homo, als katholiek opgevoed in een klein dorp en als persoon met een beperking.

Mous Lamrabat, een Belg met Marokkaanse roots, en Marwan Bassiouni, een Egyptisch-Amerikaans-Zwitserse moslim, brengen in hun foto’s hun gelaagde identiteiten samen. Bassiouni fotografeert het Hollandse landschap vanuit moskeeën. Lamrabat, die voor prestigieuze internationale modebladen als Vogue US, Vogue Arabia, Elle en Esquire heeft gewerkt, durft merkenlogo’s te kruisen met hijabs of designerboerka’s. Performancekunstenaar en filmmaker Nazanin Fakoor, die geboren is in Teheran en in Brussel woont, klaagt in een visuele installatie de censuur in Iran aan.

Het kunstenaarsduo Lucy en Jorge Orta onderzoekt het concept ‘natie’. Daarvoor bouwden ze een tentenkamp op de Zuidpool: de enige plek ter wereld die door niemand kan worden geclaimd. Wie lid wil worden van hun natieloze staat, kan zich in Z33 een paspoort aanschaffen.

Fitting In, Z33 in Hasselt, tot 26 februari 2023

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content