‘Identificatie voor een beter onderwijs’

© Sierakowski©Isopix

WIE

Stephan Delforge (49)

IS

CEO van Semlex, een leverancier van identificatiesystemen en diensten voor de beveiliging van officiële documenten.

WAS

Voor hij bij Semlex kwam, werkte Delforge als programmeur. Eind jaren negentig kwam hij bij Sodexo terecht, waar hij opklom tot IT-directeur. Daarna richtte hij zijn eigen IT-bedrijf op: Solve for You. In februari 2019 werd hij IT-directeur bij Semlex.

WIL

In België worden jaarlijks 700 klachten ingediend voor identiteitsfraude. Documenten worden gestolen en vervalst, zodat iemand met een fake identiteit criminele feiten kan plegen, zoals oplichting, sociale fraude of illegale immigratie. Semlex biedt diensten aan om die fraude te vermijden. “We zijn in verschillende landen actief”, zegt Stephan Delforge, die het bedrijf vanuit Ukkel leidt. “We focussen almaar meer op andere continenten, waar overheden begonnen zijn met de aanleg van een nationaal register van hun inwoners, om betrouwbare informatie te hebben rond bijvoorbeeld migratiestromen of plattelandsvlucht.” Semlex maakt daarvoor gebruik van Orbis, een systeem dat werkt met vingerafdrukken. “Die systemen worden in België ontwikkeld, met een sterke focus op cyberveiligheid.”

Semlex richt zich almaar meer op Afrika, waar het in een tiental landen actief is. Delforge: “We willen onze aanwezigheid daar uitbreiden. In Ivoorkust werken we bijvoorbeeld aan een project waarmee we de hele bevolking in twaalf jaar van een identiteitskaart voorzien en het nationale bevolkingsregister vernieuwen. Dat is een hele opdracht in een land dat zijn bevolking in dertig jaar heeft zien verdubbelen. Het identificatiesysteem en een modern bevolkingsregister moeten de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg vergemakkelijken.”

VRIJE TIJD

Lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content