IBBT heeft 4 spin-offs in pijplijn

Binnen het Interdisciplinair Instituut voor BreedBand Technologie (IBBT) zijn er al een viertal incubatietrajecten opgestart, zegt algemeen directeur Wim De Waele. Drie van de spin-offkandidaten zijn bekend, al zitten ze nog in de fase van de doorlichting en begeleiding. Van een vierde worden nog geen details gegeven.

Humantics, rond de Leuvense professor Dirk De Grooff, stamt uit het Centrum voor Usability Onderzoek (CUO), de researchtak van het MediaCentrum van de KU Leuven. Deze potentiële spin-off test informaticatoepassingen op hun toegankelijkheid, nut, gebruiksvriendelijkheid en funfactor, en helpt ook zelf zulke toepassingen te bouwen. CUO is een partner in verschillende IBBT-projecten, waaronder een project rond thuiszorg met de hulp van telematica.

Het vodcasting-bedrijf Vodtec, rond de jongere broer van ‘staatssecretaris Q’, Frederic Van Quickenborne, is een potentiële spin-off van de Intec Breedband Communicatie Netwerkengroep (IBVN) van de Universiteit Gent. Het gaat om een video-uitwisselingsplatform à la YouTube, maar bedoeld voor bedrijven en met als extraatje dat de dienst de video’s herformatteert volgens het medium waarop ze worden bekeken (gsm, digitale tv, internet). De website www.16plus.be van de VRT gebruikt het product.

Verst gevorderd is kpiWare van statisticus Gino Verleye en informaticus Johan De Boel, die in april alvast een vennootschap onder firma hebben opgericht. KpiWare komt uit een IBBT-project van de onderzoeksgroep Media & ICT van de Universiteit Gent. Het is begeleid door de Leuvense incubator SO Kwadraat en heeft zijn financieringsdossier al ingediend bij het Baekelandtfonds van de Universiteit Gent. “Wij verwachten voor het einde van dit jaar een bescheiden kapitaalronde achter de rug te hebben,” zegt Verleye, die deze maand ook een presentatie geeft voor het Business Angels Network. KpiWare automatiseert (markt)onderzoeksmodellen en zet een website op die bedrijven helpt om statistische technieken te gebruiken in hun managementrapportering.

Overigens zijn spin-offs maar één manier voor het IBBT om de Vlaamse software-industrie te versterken. “Het stimuleren van onderzoek binnen bestaande bedrijven is even belangrijk,” zegt algemeen directeur Wim De Waele. Momenteel zijn al ongeveer honderd partners betrokken bij het gemeenschappelijke basisonderzoek van het IBBT.

Een groep geselecteerde onderzoekers uit de ongeveer dertig projecten volgt deze maand ook een vijfdaagse ‘iVenture’-incubatieopleiding in samenwerking met de Vlerickschool.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content