I-Commotion breekt uit

Het jonge ICT-bedrijf i-Commotion krijgt een kapitaalinjectie van bijna 500.000 euro van de LRM. Daarmee wil het snelgroeiende bedrijf zijn expansie voortzetten.

Het gaat snel voor i-Commotion. Het werd als eenmansbedrijfje opgericht in 2005, nu telt de ICT-onderneming al tien werknemers en draait een omzet van 950.000 euro. De kantoren dat het nog huurt in de Research Campus Hasselt zijn te klein en eerstdaags verhuist Nico Claes met zijn team naar een groter pand. Hasselt blijft de uitvalsbasis. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in mobiele applicaties en groeide uit tot een belangrijke nichespeler. Om die groei te bestendigen, ondersteunt de Investeringsmaatschappij voor Limburg (LRM) in een eerste kapitaalronde het bedrijf met een kapitaalinjectie van 497.350 euro. Waarvan 250.000 euro in de vorm van een achtergestelde lening. Nico Claes (37) en zijn vrouw Natascha Vantuykom (34), de twee oprichters en enige aandeelhouders tot nog toe, leggen zelf ook nog eens 97.000 euro op tafel. Na de hele operatie wordt LRM aandeelhouder met zo’n 40 %. Met het vers geld en de ondersteuning kan i-Commotion voortbouwen aan het uitrollen van zijn mobiele oplossingen en het bijhorende hostingplatform.

“I-Commotion is gespecialiseerd in de toepassing van ICT-applicaties van bedrijven op mobiele apparatuur van hun personeelsleden”, legt Claes uit. “Werknemers kunnen door onze technologie via hun BlackBerry’s of andere smartphones vanop eender welke locatie toegang krijgen tot de interne bedrijfssystemen en -data. Denk aan onderhoudstechnici of verkopers die voor rapporten of technische gegevens niet langer gebonden zijn aan een fysieke aanwezigheid, maar gewoon via hun toestel alle gegevens kunnen opvragen en bewerken die ze nodig hebben.” De software van i-Commotion, een zogeheten Application Service Provider (ASP), steunt op het CRM-pakket van Microsoft. Als klant koop je geen hard- of software, maar je koopt of huurt diensten. I-Commotion neemt de volledige out-sourcing voor zijn rekening en is vandaag afgestemd op bedrijven met pakweg vijf tot honderd werkplekken. Door de mobiele infrastructuur bespaart u als klant zware investeringen. Dus geen gezeur met nieuwe servers of complexe installaties. Naast diverse Belgische projecten lonkt ook het buitenland en er staan al projecten op stapel in Nieuw-Zeeland, Nederland (Medtronic), Noorwegen (Trigcom), Italië en Canada. Via een netwerk van vooral Europese integratoren moeten buitenlandse projecten aan belang winnen.

Braindrain gestopt

Tegen het tijdstip dat dit een mature markt is, moet i-Commotion een competentiecenter zijn dat zich focust op een welomschreven niche van de brede toepassingen. Claes maakt zich sterk dat het bedrijf tegen 2010 zo’n 30 werknemers telt en de omzetkaap van 10 miljoen euro binnen bereik ligt. “Per kwartaal willen we twee mensen aanwerven.” Die mensen vindt Claes. “Het is een sexy bedrijf in een sexy business.” Claes boogt ook op de ondersteuning van dienstenbedrijf SD Worx voor de screening van de sollicitaties.

Niet slecht voor een start-up uit Hasselt, dat hiermee Limburg verder op de kaart zet als innovatieve regio. Op de Research Campus Hasselt huizen inmiddels talloze bedrijfjes – als QNH Business Integrator, I-City, of Ideaxis – die zich aardig een weg banen op de (internationale) ICT-scène. Het verleidde Voka-bestuurder Johann Leten al tot de boutade dat door dit soort ICT-bedrijfjes en zijn hooggeschoolde jobs de omkering is ingezet van de klassieke Limburgse braindrain naar Brussel en Antwerpen. LRM motiveert de instap in i-Commotion omwille van het innovatieve karakter en het groeipotentieel voor het bedrijf dat de incubatiefase ontgroeid lijkt.

Door Lieven Desmet/Foto Thomas De Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content