‘Huisje-tuintje is niet meer vanzelfsprekend’

Bert Weemaes

Bert Weemaes ruilde een jaar geleden de ene vastgoedvennootschap voor de andere. Van Qrf City Retail in Antwerpen ging hij naar Koramic Real Estate in West-Vlaanderen.

Hoe verliep uw carrièreswitch?

BERT WEEMAES. “De overstap is prima verlopen dankzij een team waar ik goed mee kan samenwerken en de open communicatie met mijn voorzitter Christian Dumolin. Dat zorgt ervoor dat we zeer snel kunnen beslissen over investeringen en projecten. Koramic Real Estate (KRE) is zowel een investeerder als een ontwikkelaar van bedrijfsgebouwen en residentiële projecten. We willen de activiteiten in België, Duitsland, Roemenië, Nederland en Polen voort uitbouwen.”

Hoe goed kent u de vastgoedsector al?

WEEMAES. “Ik leer nog elke dag bij. Ik merk bijvoorbeeld dat het in residentieel vastgoed meer en meer gaat om de context, de creatie van een geloofwaardig verhaal, het goed in de markt zetten van een merk. Marketing wordt almaar belangrijker. Een tweede voorbeeld is het stedenbouwkundige traject, dat almaar moeilijker wordt.”

Heeft KRE zijn doelstellingen het voorbije jaar gerealiseerd?

WEEMAES. “De basis om te groeien is aanwezig. We hebben ambities, zowel in België als in het buitenland. Om die ambities te financieren heeft KRE zijn stevige balans (meer dan 160 miljoen euro eigen vermogen) eind vorig jaar aangevuld met een succesvolle plaatsing van een obligatie. De beoogde groei komt van een breed pallet activiteiten: de verdere uitbouw van de bedrijfsvastgoedportefeuille, maar ook de ontwikkeling van residentiële projecten. Wij zijn permanent op zoek naar goede investerings- en projectontwikkelingdossiers. In België zijn wij vooral actief in Oost- en West-Vlaanderen en Brussel. Ook in Waals-Brabant kijken we naar enkele dossiers.”

Ik merk bijna geen verschil meer tussen een vierkante meter bouwgrond in Boekarest of in Brussel

Tekenen zich nieuwe tendensen af in vastgoed?

WEEMAES. “De stedenbouwkundige regelgeving wordt almaar complexer en investeerders en ontwikkelaars lopen almaar grotere risico’s in het voortraject van de stedenbouwkundige aanvraag. Men zou moeten nadenken over een manier om dat efficiënter te maken zodat het project op een redelijke termijn een beslissing kent.

“In België zijn nog veel mooie kansen. De zaken evolueren soms snel. Een voorbeeld: de ontwikkeling van de K-tower in Kortrijk aan de Leie- oevers. Vijftien jaar geleden was het ondenkbaar dat op die locatie een toren met residentiële flats zou worden gebouwd. Er moet ook worden nagedacht over nieuwe types van woongelegenheden met toch voldoende open ruimte en privacy. Het klassieke ‘huisje-tuintje’ is niet meer vanzelfsprekend.”

Wat valt u op als u België met het buitenland vergelijkt?

WEEMAES. “Vastgoed gaat altijd over dezelfde checks: locatie, marktkennis, een product dat aangepast is aan de markt. Vastgoed is dus een markt voor professionele spelers die weten waar ze mee bezig zijn. In het topsegment merk ik bijna geen verschil meer tussen een vierkante meter bouwgrond in Boekarest of in Brussel. Wel is er in Oost-Europa nog meer aanbod en nog meer grond beschikbaar. Belangrijk is altijd een beroep te kunnen doen op betrouwbare, lokale mensen die de markt kennen. KRE kan in elk van de landen waar het actief is een beroep doen op een gespecialiseerd team van medewerkers. En we zoeken nog goede mensen.”

Bert Weemaes (45)

Is: CEO van Koramic Real Estate

Vrije tijd: joggen, fietsen, familie en vrienden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content