Hotelkamers in een duiventil

Even zag het er niet goed uit voor het World Pigeon Center in Limburg, maar Jean-Louis Jorissen gooit het roer om.

Het World Pigeon Center ( WPC), een ontmoetingscentrum voor duivenliefhebbers in het Limburgse Hoeselt, opent opnieuw zijn deuren. “We hebben wel een drastische conceptuele verandering doorgevoerd,” vertelt Jean-Louis Jorissen, de beheerder van het WPC.

Jorissen is industrie-apotheker van opleiding en richtte in 1982 Comed op, een bedrijf dat gespecialiseerd is in verzorgingsproducten voor duiven en verdeelt in dertig landen. Vier jaar geleden lanceerde hij samen met viervoudig wereldkampioen Jos Thoné het WPC als luxehotel voor wedstrijdduiven. “Elke liefhebber, waar ook ter wereld, weet dat België de bakermat van de duivensport is en dat de Belgische duiven al meer dan honderd jaar de meest gewilde ter wereld zijn,” aldus Jorissen.

Duivenliefhebbers uit de hele wereld konden hun duiven onderbrengen in het hotel. Ze betaalden daarvoor jaarlijks 500 euro per duif en voor die prijs werd het dier verzorgd en getraind en kon het deelnemen aan wedstrijden. “Maar er ontstonden al snel zakelijke geschillen,” aldus Jorissen.

Vorig jaar zag het er dan ook heel even somber uit voor het WPC, maar nu heeft een nieuwe aanpak voor de doorstart gezorgd. “Dit is een project van 5 miljoen euro en meer dan twee derde van het kapitaal hebben we zelf ingebracht. Dan denk je twee keer na over de toekomst.” Het duivenhotel werd opgeborgen, terwijl het World Pigeon Center een ontmoetingsplaats blijft voor duivenliefhebbers uit de hele wereld. In de gebouwen van het WPC bevindt zich The Loft, een smaakvol ingerichte café-brasserie-restaurant, dat niet alleen lekker eten serveert maar ook infrastructuur voor bedrijfs- en familiefeesten ter beschikking stelt.

Daarnaast blijft het WPC zijn eigen duiven kweken en wedstrijden vliegen. Jorissen en zijn collega’s hebben zeventien koppeltjes overgehouden, die werden ondergebracht op de bovenste verdieping. Het zou kunnen dat er op de vrijgekomen ruimte hotelkamers worden ingericht. Voor duivenliefhebbers dit keer en niet meer voor de duiven zelf.

Hans Sterkendries

“De Belgische duiven zijn al meer dan honderd jaar de meest gewilde ter wereld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content