Hostellerie De Hamert

Op aspergebedevaart naar Hostellerie De Hamert, hét mekka van de aspergeliefhebber.

Onze noorderburen bezorgen de Vlamingen binnenpretjes wanneer zij op een geforceerde manier de Franse taal gebruiken. Vooral in de Nederlandse horeca staat het niet alleen deftig, maar beklemtoont het ook nog eens de goede smaak om een woordje Frans toe te voegen.

Zo staat op het visitekaartje van Hostellerie De Hamert, onder de naam van het hotel-restaurant, de vermelding cuisine fameuse. De hostellerie is te vinden in Wellerlooi, bij Venlo, op twee kilometer van de Duitse grens. Bij de uitgang van De Hamert liggen toeristische brochures, onder meer ook de folder Routes des Asperges, met aandacht voor de Confrérie de L’Asperge Limbourgondië. In de eetzaal laat de geroutineerde zaalmeester geregeld een zinnetje Frans vallen en het aspergemenu – waarvoor wij meer dan 200 kilometer naar het noorden trokken – staat in het Frans op de kaart vermeld.

Het aspergeseizoen loopt van april tot Sint-Jan (24 juni). Vlamingen zweren bij Belgische asperges uit de zandgronden van Hoogstraten of Tremelo. Nederlanders zouden echter geen Nederlanders zijn als zij hun asperges niet de beste zouden vinden. Het areaal bij onze noorderburen is sinds drie jaar weer toegenomen en er worden momenteel 15 miljoen kilo asperges gekweekt.

Heeft men het in Nederland over asperges, dan komt de naam van Pieter Smits vanzelf boven. Deze indrukwekkende promotor van de Nederlandse asperge, die niet lang geleden nog 140 kilo woog, is nog tot eind dit jaar te bezichtigen in Hostellerie De Hamert. Dan stopt de bourgondische Nederlander ermee en bepaalt zoon Roger het reilen en zeilen van het vermaarde hotel-restaurant.

Niet alleen Nederlandse aspergeliefhebbers maar ook Belgische en Duitse lekkerbekken trekken in het seizoen op bedevaart naar De Hamert. Wij waren nog op tijd om op het terras aan de Maas met het ongerepte natuurschoon en de ondergaande zon op de achtergrond bij een glaasje wit magische momenten te beleven. Daarna verhuisden wij naar binnen. In het aspergeseizoen staat de volledige spijskaart in het teken van het blanke goud. Chef-kok is Harold Kok: hij werd in huis gevormd en verdedigt de klassieke regels.

Wij kozen het Gastronomisch Menu (72,50 euro of 100 euro inclusief wijnen) en begonnen met een smakelijke salade van delicate Oosterscheldekreeft met perfect gegaarde blanke en groene asperges en truffelmayonaise, gevolgd door een consommé van morieljes met blokjes asperges en ravioli. Er was niets mis aan het rijk geurende soepje, maar toch was het overbodig. Soep haalt de kantjes van de honger en dooft de goesting en zou beter, zoals in Japan, aan het eind van de maaltijd worden geserveerd om de laatste gaatjes te vullen! Geestdriftig waren wij opnieuw over tarbot gevuld met paling, opgediend met gestoomde asperges, brosse tempura van asperge en Hollandse saus. Daarna volgde – les asperges en branches ‘comme il faut’ – en dat stond voor op de tong smeltende asperges met lekkere lokale Livarham, gepocheerd ei en botersaus. Een timbaal van gekarameliseerde asperges met geitenkaas en ganzenlever vormde het waardige sluitstuk.`

kaart : HOSTELLERIE DE HAMERT

Hamert 2

5856 CL Wellerlooi

Nederland

tel. +31 77 47 31 260

www.hamert.nl

Gelegen aan het park De Maasduinen (4400 hectare) en onderdeel van Landgoed De Hamert (800 hectare).

10 hotelkamers.

Mogelijkheden om te wandelen, te fietsen en per koets te rijden.

In de zomer dagelijks geopend.

Kader: chic, elegant landelijk.

Onthaal: professioneel.

Keuken: traditioneel Frans-Nederlands.

++++

De beoordeling gaat van 1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content