Hoor, wie klopt daar?

Nougatfabrikant Vital wordt steeds meer de vreemde eend in de bijt van de snoepproducenten. Zo heeft gedelegeerd bestuurder Matthias Haeck het graag. Het authentieke karakter van de zoetigheid en van de onderneming worden erdoor benadrukt. Maar wat is er nog zo typisch aan vreemde vogels in het landschap? Geïnteresseerden spotten hen graag. Drie keer al klopten grotere groepen, zowel producenten van halffabricaten als van afgewerkt snoepgoed, bij Vital aan in de hoop de firma te kunnen inlijven. “We hebben elke keer vriendelijk geluisterd, maar ook steeds bedankt”, grijnst Haeck.

Hij heeft andere toekomstscenario’s in gedachten. Opvolging door de vierde generatie, de twee zoontjes die Haeck heeft met zijn echtgenote Veronique Gormez – de kleindochter van stichter Vital Gormez – is er daar een van. “In onze sector is Lotus Bakeries een mooi voorbeeld van hoe familiale opvolging correct verloopt”, vindt Haeck. “Individuen primeren niet boven de organisatie en zo hoort het ook. Familie beschikt niet automatisch over de juiste expertise, die moet je soms van buitenaf aantrekken. Ik zal niet te trots zijn dat te doen om mijn zonen bij te staan.”

Wanneer geen van beide kinderen staat te springen om in het familiebedrijf te stappen, duikt er wel een probleem op. Vital werd net te groot om over te laten aan een particuliere ondernemer en de firma laten verworden tot een divisie van een grote speler, is voor Haeck zelfs geen optie. “Het hele productieproces zou dan worden gestroomlijnd waardoor de authenticiteit volledig zou verdwijnen”, motiveert hij. Alleen aansluiting zoeken bij een snoepproducent van een gelijkaardige grootte lijkt dan nog een mogelijkheid.

“Ach, zover is het nog lang niet. Ik ben pas 37”, relativeert Haeck lachend. Journalist worden leek hem wel wat, maar toen hij tijdens zijn laatste jaar aan de humaniora zijn huidige echtgenote leerde kennen en werd verwelkomd in de familie Gormez en hun bedrijf Vital – want die zijn onafscheidelijk verbonden – kreeg hij al na zes maanden de vraag van zijn schoonvader Maurice Gormez om op termijn mee de leiding op zich te nemen. Na een studie management en marketing voelde Haeck zich helemaal klaar voor het grote werk. “Het was een ontnuchtering toen ik op mijn eerste werkdag een T-shirt en veiligheidsschoenen kreeg om een jaar mee te draaien in de productie. Ondertussen heb ik wel totale zeggenschap.” Hoe zit het dan met de schoonvader, die er in dit geval letterlijk is? “Zijn mening kan ik altijd vragen. De samenwerking verloopt vlotter dan ze met mijn eigen vader zou lopen. Ik ben net neutraal genoeg omdat ik geen familie ben, maar er toch vlakbij sta.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content