Hoogseizoen in het telehotel

Wat doe je als een grote klant van je telehotel plots over de kop gaat? Telecomondernemer Laurens van Reijen is altijd al vindingrijk geweest, en richtte FreeBix op.

Na het faillissement van E-bone kwam Laurens van Reijen (40) plotseling met een halfleeg telehotel te zitten. Niet dat hij dat erg vond – KPN Qwest-filiaal E-bone liet hem een inrichting van 3,2 miljoen euro voor een prikje na. Maar hoe krijg je zo’n gekoelde, beveiligde, met driedubbele stroomvoorziening uitgeruste ruimte verhuurd als er in België al duizenden dergelijke vierkante meters leegstaan?

Vandaar het idee om huurders te lokken met FreeBix, een centrale waarop internetdiensten zich kunnen aansluiten voor gratis uitwisseling van verkeer. Ze moeten zich dan wel vestigen bij Low Cost Linking ( LCL) het viermansbedrijfje van Van Reijen – of bij het concurrerende Interxion, waarnaar een door First Link Networks gesponsorde glasvezelkabel loopt. “We hebben intussen al acht gebruikers. Twee zitten bij ons,” zegt Van Reijen. FreeBix wordt binnenkort een vzw. Uitwisseling via een ‘uplink’ naar een internetknoop in Amsterdam of New York kost bij de grote carriers algauw enkele honderden euro per megabit capaciteit en is voor lokaal verkeer ook trager.

Laurens van Reijen (econoom, zoon van een ambtenaar bij de Europese Commissie, in Italië geboren, sinds zijn achtste in België) is al ondernemer sinds hij aan de VUB een informationbroker startte als afdeling van Cobepa‘s toenmalige educatieve Enterpreneurial Talent Corporation. Samen met zakenpartner Armand Boogaards begon hij in 1988 LCL, dat tariefverschillen bij internationale telexen uitbuitte. Daarna kwamen ‘fax broadcasting’ en een ‘radiotrunking’-netwerk – zoals door taxi’s wordt gebruikt. En toen radiotrunking sneuvelde na de komst van de gsm, was er de licentie van LCL om kabels te leggen voor de uitbouw van zijn trunking-netwerk.

De andere helft van zijn telehotel verhuurt Laurens van Reijen sinds 1999 aan Global Crossing. Intussen is er al een tiental nieuwe huurders, ook al mislukte zijn bod om het datacenter van KPN binnen te rijven. “LCL is ebit-positief,” glimlacht hij.

Laurens van Reijen (40).

Is: oprichter van FreeBix, gedelegeerd bestuurder van telecombedrijf LCL.

Vrije tijd: skiën, lezen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content