Hoogdagen voor Colsaerts

Nu de Ryder Cup eraan komt, beleeft de Belgische golfsport een historisch moment.

Vrijdag wordt Nicolas Colsaerts de eerste Belg die mag deelnemen aan de Ryder Cup, het prestigieuze golftoernooi dat om de twee jaar wordt gespeeld. Het onderstreept dat de 29-jarige Brusselaar nu helemaal tot de internationale top van de golfsport behoort. De Ryder Cup is een evenement zonder gelijke. In wat eigenlijk een individuele sport is, wordt dan in teams gespeeld: aan de ene kant staan de beste twaalf Amerikanen, aan de andere kant de beste twaalf Europeanen. Een ander opvallend verschil is het geld. Terwijl de golfsport bekend is voor de duizelingwekkende prijzengelden, wordt hier voor de eer gespeeld. Net zoals deelnemen aan de Ryder Cup de opperste eer is die een golfer te beurt kan vallen.

De Ryder Cup werd voor het eerst gespeeld in 1927, op initiatief van Samuel Ryder, een Engelse mecenas met een passie voor de golfsport. Hij wilde een toernooi tussen de Amerikanen en de Britten, en het zou duren tot 1979 vooraleer de bes-te spelers van het Europese vasteland het team van hun Britse collega’s mochten komen versterken. Het verklaart waarom de Belg Flory Van Donck, die in de jaren vijftig deel uitmaakte van de Europese elite, nooit deelnam aan de Ryder Cup. De betreurde Severiano Ballesteros speelde trouwens een belangrijke rol in die ommekeer.

Na de Olympische Spelen en de Wereldbeker voetbal is de Ryder Cup een van de meest gemediatiseerde sportevenementen. Vooral in de Verenigde Staten is de aandacht groot: de Ryder Cup weekt er evenveel enthousiasme los als de Superbowl. Als het toernooi in de States wordt gespeeld, staat het thuispubliek steevast langs de greens te schreeuwen en met vlaggen te zwaaien, tot groot ongenoegen van de puristen van St.-Andrews. Die populariteit dankt het toernooi aan het originele concept. Er wordt gespeeld in match-play, een tegen een of twee tegen twee.

Van vrijdag tot zondag beleeft Nicolas Colsaerts dus een absoluut hoogtepunt in zijn carrière, op het parcours van de Medinah Country Club in de buurt van Chicago.

“De Ryder Cup spelen is een jongensdroom die werkelijkheid wordt. Een fantastisch avontuur, zowel voor de golfspeler als voor de mens. Sinds ik te horen kreeg dat ik geselecteerd was, heb ik aan niets anders meer gedacht”, zegt de Brusselaar die door de Europese kapitein José-Maria Olazábal werd geselecteerd met een van de twee zogenaamde wildcards.

Voor Colsaerts, die voor zijn zeer lange drive (vaak meer dan 300 meter…) door de Amerikanen werd omgedoopt tot Belgian Bomber, is dit dan ook een soort bekroning. In 2008 zat Colsaerts in een diep dal en kreeg hij op de golfbaan niets meer gedaan. Maar hij schiep orde in zijn hoofd en herbegon van nul. Vandaag plukt hij daar de vruchten van en kan hij zich opmaken voor de strijd tegen Tiger & Co.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content