HOOG SAMMY, KIJK OMHOOG

In het steigerwereldje is conservatisme troef. Havico probeert met vernieuwend materieel dynamiek te brengen in de markt.

Voor de eerste keer in een kwarteeuw een echt belangrijke wijziging in de multidirectionele steiger. Daarmee pakt de nv Havico uit, een specialist op het gebied van steigers.

“Onze sector maakt maar weinig technologische revoluties mee,” weet directeur Egide Hayen. “Je kan steigers vergelijken met meccanodozen. Klanten hebben vaak een voorraad steigers in huis ter waarde van een half miljard frank. Nieuw materieel moet dus compatibel zijn met het bestaande. Je mag slechts kleine wijzigingen aanbrengen.”

De kersverse modellen Assco Futuro en Plettac Contur zijn volgens Havico tegelijk vernieuwend én compatibel. Via computersimulaties sleutelen de steigerproducenten aan verbeteringen. “Met de nieuwe modellen kan je voor sommige montages tot 30% minder materieel inzetten. Dat betekent minder werkuren en winst in transport,” weet Hayen. De nieuwigheden worden sinds drie maanden op de Belgische markt gepromoot.

Egide Hayen is al een kwarteeuw actief in de sector van de steigerbouw. In zijn kantoor in het Wingepark in Rotselaar hangen foto’s van bouwvakkers op duizelingwekkend hoge stellages in Manhattan. In het magazijn zijn de steigers metershoog gestapeld, met ernaast attributen zoals ladders en stofnetten. Het bedrijf Havico verdeelt in België twee Duitse merken: Assco en Plettac. Het eerste is een 100%-dochter van het tweede. Plettac is een conglomeraat dat in 1997 een omzet haalde van 25 miljard frank.

“Ik startte in 1995 een eenmanszaak en begon de producten van Assco te verdelen,” herinnert zich Egide Hayen. “Assco was toen nog niet aanwezig op de Belgische markt. Een jaar later werd Assco overgekocht door Plettac, een bedrijf dat toen evenmin aanwezig was in ons land. Ik heb een deal gemaakt, zodat ik beide producten in België mocht verkopen.”

De eenmanszaak werd in 1996 omgevormd tot een nv. Egide Hayen bezit nu 20% van de aandelen, Plettac 80%. Het bedrijf zal dit jaar waarschijnlijk een omzetcijfer halen van 80 miljoen frank. Samen met die andere Duitse concurrent, Hayer, heeft Havico nu 70% van de Belgische markt van stalen steigers. De klanten zijn in hoofdzaak steigerbouwers. Zij monteren en verhuren materieel aan schilders, dakwerkers, aannemers. Ook de podium- en tribunewereld doet een beroep op Havico. Net als gemeentebesturen, scholen en de industrie. De steigers worden onder meer geplaatst in koeltorens van elektriciteitscentrales, of in de reusachtige stoomketels van Interbrew.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content