Hoofdstad voor een jaar

Stockholm, de culturele hoofdstad van Europa, rekent op een hele stroom bezoekers.

In Stockholm, de culturele hoofdstad van Europa (zie ook Trends 8 januari 1998), regent het sinds begin dit jaar reserveringen voor kamers, info-aanvragen naar data van tentoonstellingen en thema’s van manifestaties. Het evenement “culturele hoofdstad van Europa” wordt een succes, hoopt het stadsbestuur. Kopenhagen kende in 1996 12% meer bezoekers dan voordien. Stockholm wil dat succes overdoen en wil er zelfs nog meer.

Vier jaar lang werd het grote gebeuren voorbereid. Er werden 4000 projecten ingediend, waarvan er 1000 werden weerhouden. Voor een kleine stad als Stockholm – met een beperkt inwoneraantal van amper 1,2 miljoen mensen – lijkt dat heel wat. Maar cultureel is de stad ruim bedeeld: 55 musea en een kleine 70 theaters.

Voor cultuurliefhebbers is er dan ook voor elk wat wils. Nationaal en internationaal geïnspireerde evenementen wisselen elkaar af. Muziek en beeldende kunsten domineren, maar ook minder populaire kunstvormen komen aan bod.

Ook enkele nieuwe kunstgebouwen rijzen als paddestoelen uit de grond. Het Museum voor Moderne Kunst opent binnenkort zijn deuren, vanaf 16 mei 1998 kan men er een tentoonstelling bekijken van Joan Miró. Begin deze maand kwam er ook een nieuwe concertzaal bij. En in de Koninklijke Opera kan men het hele jaar door terecht voor de Carmina Burana van Carl Orff en de opera Werther (naar Goethe en op muziek gezet door Jules Massenet).

Wie echter culinaire uitstapjes verkiest, trekt naar de Öland, een gerestaureerde stoomboot die in 1931 werd gebouwd als postboot en nu is ingericht als restaurant. Of hij kan zich wagen aan een kroegentocht. Om het de bezoeker makkelijk te maken, stippelde het organisatiecomité, samen met de lokale diensten voor openbaar vervoer, speciale routes uit langs de meest interessante bars en cafés van Stockholm.

Voor wie een “adempauze” wenst tussen al de evenementen in, zijn er de klassieke stadsverkenningen te voet. Een wandeling in deze rustige, bijna provincialistische hoofdstad met 200 parken en parkjes, gebouwd op veertien eilanden die onderling verbonden zijn door 54 bruggen is zeker aanbevelenswaard. Het predikaat Venetië van het noorden is misschien te sterk, toch blijft het aardig om er een dagje rond te struinen.

Alle informatie over Stockholm en de manifestaties dit jaar kan rechtstreeks worden opgevraagd bij de Stockholm Information Service, P.O. Box 7542, S-103 93 Stockholm. Tel.: (00-46) 87.89.24.00 en fax: (00-46) 87.89.24.50.

MARC VRIJENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content