Holografische beursdisplays

Een luidspreker waaruit kringvormige geluidsgolven komen. Of een digitaal 3D-model van een racewagen, als was het een tastbaar object. De toonzaal van de Hasseltse start-up Fokus Visuals laat zien wat volgens de drie oprichters de toekomst van de beursstanden wordt.

Hoe ziet die toekomst eruit? Fysieke objecten worden gemixt met digitale objecten, die zichtbaar worden met eenvoudige holografische technologie. “De wereld van de standenbouw heeft zo’n nieuwe eyecatcher nodig”, zegt medeoprichter Jeroen Van Ham. “Onze creatie is meer dan een gimmick, de exposant kan er iets mee vertellen.”

Waarom wordt dit een succes? De holografische displays leggen een digitale laag over een fysiek object, waarin ook informatie kan worden opgenomen. “We zien een grote toekomst voor dat soort mixed reality“, zegt medeoprichter Felix Van der Hallen. “Op een beurs kun je bezoekers wel een VR-bril opzetten, maar als die allemaal bezet zijn, loopt een groot aantal potentiële leads je stand voorbij.”

Hoe is het bedrijf gefinancierd? De drie oprichters werken met eigen geld. “Overdag hebben we onze eigen baan, ‘s avonds zijn we met Fokus bezig”, zegt Van Ham, die business development manager is bij de Leuvense chipmaker ICsense. “Ook op zaterdag vind je ons hier vaak.”

Is er een link met het metaverse? “De link met het metaverse is snel gelegd”, zegt Jan Hendrikx, eigenaar van de Hasseltse interieurbouwer Vandebroek en de derde vennoot in Fokus Visuals. “Het is nog toekomstmuziek, maar door het digitale aan het fysieke te koppelen is de eerste stap gezet. Wie weet waar dat nog toe kan leiden? Misschien kunnen we bezoekers met NFT-technologie een unieke versie meegeven van objecten die we in de display hebben getoond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content