Hoge Venen, lage prijzen

De markt van nieuwe appartementen floreert in de Hoge Venen. En ondanks een stevige prijsklim blijven de grondprijzen erg laag.

Als je iemand wilt spreken die de vastgoedmarkt in de streek door en door kent,” adviseert notaris Maraite uit Malmedy, “ga dan eens langs bij Pierre et Nature. Je vindt hun bouwwerken overal in de buurt.” Zo gezegd, zo gedaan. We maken een afspraak op de Werthplatz van Eupen. Jean-Pierre Trinon, oprichter van het bedrijf Pierre et Nature, volgt er een van de lopende bouwprojecten op. Appartements zu verkaufen, lezen we al op een bord bij de bouwplaats.

Vreemd detail: bij de bouwvakkers ligt een berg genummerde stenen. De reden? Ze dienen om in de juiste volgorde de voorgevel van het gebouw weer op te bouwen. In Eupen neemt men het patrimonium ernstig. Kortom, Pierre et Nature moet zo bouwen of helemaal niet. Nieuw en oud gaan harmonieus in elkaar op in dit gebouw met negentien appartementen, van het kleinste van zestig vierkante meter tot het penthouse van 350 vierkante meter, en kantoorruimten.

Alles werd op plan verkocht tegen 1650 euro per vierkante meter exclusief kosten (ongeveer 2000 euro per vierkante meter in totaal). “Wij hebben drie jaar moeten onderhandelen voor de bouwvergunning,” vertrouwt de zaakvoerder ons toe. “Voor ons andere project, dat meer in het centrum van de stad ligt, hebben we al even lang moeten wachten.” Met vijf lopende vastgoedprojecten in België profileert het elf jaar geleden opgerichte Pierre et Nature zich als een bouwpromotor die meetelt in de streek.

Gediversifieerd cliënteel

Het bedrijf is actief op de as Malmedy-Eupen en in het noorden van het Groothertogdom Luxemburg, en is gespecialiseerd in appartementsgebouwen en de perceelsgewijze verkoop van gronden. “In het noorden van Luxemburg worden gronden verkocht tegen 240 euro per vierkante meter,” vervolgt Trinon. “De duurste gronden in Eupen kosten ongeveer 100 euro. Malmedy en Sankt Vith liggen op dertig kilometer van Luxemburg. Aangezien het snelwegennet nog niet verzadigd is, is het niet verwonderlijk dat de mensen van net over de grens de streek beginnen te verkennen.

In Malmedy, waar Pierre et Nature weldra een nieuw gebouw met 21 appartementen optrekt, liggen de grondprijzen nog lager volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie. De referentieprijs bedraagt 30 euro per vierkante meter en dat is al bijna 100 % meer dan vijf jaar geleden.

Volgens notaris Erwin Maraite trekken de zones Butgenbach, Bullange en Waimes een cliënteel van 45 % Franstaligen, 45 % Duitstaligen en slechts 10 % Nederlandstaligen aan. “Vooral Malmedy en Butgenbach doen het uitstekend,” aldus notaris Maraite. Ook de dorpen rond Waimes, bij het meer van Robertville, zijn gewild. Je vindt voor zo’n 100.000 euro nog heel wat losstaande landhuizen, die wel vaak een flinke renovatie vereisen. In Butgenbach en Bullange bedraagt de referentieprijs voor grond nog steeds niet meer dan 20 euro per vierkante meter. Er is dus nog potentieel voor wie wil investeren.

Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content